TCMB enflasyon raporunu açıkladı: Türkiye istihdamını en çok artıran ülke oldu!

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Enflasyon Raporu 2022-II Bilgilendirme Toplantısı'nda konuşuyor. Kavcıoğlu, "Ekonomimizin istihdam oluşturma kapasitesinin sürekli arttığını gözlemliyoruz. Salgın sonrası istihdam artışlarına sanayi sektörü güçlü katkı veriyor. Türkiye salgın sonrasında OECD'de istihdamını en çok artıran ülke oldu." ifadelerini kullandı.

28.04.2022-11:10 - (Son Güncelleme: 28.04.2022-12:44)

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, bu yılın ikinci enflasyon raporunun tanıtımı amacıyla Merkez Bankası İdare Merkezi'nde bilgilendirme toplantısı düzenledi. Önemli açıklamalarda bulundu.

Rusya-Ukrayna savaşının etkilerine değinen Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu: "Arz ve tedarik sorunları henüz düzelme eğilimine girmedi. Ticaret ortaklarımızdaki büyüme beklentileri aşağı yönlü güncellenmekte. Dünyada manşet ve çekirdek enflasyon yüksek seviyelere ulaştı." değerlendirmelerinde bulundu.

Büyümeye en çok sanayi sektörü katkı verdi

Kavcıoğlu Türkiye ekonomisine dair "Büyümeye en büyük katkı sanayi ve hizmetlerden geldi. Ekonomik faaliyetlerde iyileşme eğilimi devam ediyor. İlk çeyrek verileri iktisadi faaliyetteki kompozisyonun iyileşmekte olduğuna işaret etmekte. Yatırım harcamaları güçlü bir artış eğiliminde. Önümüzdeki dönemde istihdam artışının devamını bekliyoruz" ifadesini kullandı.

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu

Liralaşma stratejisi vurgusu

Rusya ve Ukrayna'ya ihracatın azalırken AB'ye ihracatın arttığını, böylece kayıpların telafi edildiğini açıklayan Kavcıoğlu: "Enerji fiyatlarındaki artış nedeniyle ithalat ilk çeyrekte yükseldi. Miktar bazında ihracat ithalata karşı belirgin iyileşme gösterdi. Liralaşma stratejisi çerçevesinde kredilerin büyüme hızı ve kompozisyonu fiyat istikrarıyla uyumu hale getirilecektir. "

Enflasyona dair ise Kavcıoğlu "İlk çeyrekte küresel emtia fiyatlarındaki güçlü artış enflasyondaki yükselişin ana belirleyicisi oldu. Yüksek seyreden taşımacılık maliyetleri gibi arz yönlü unsurlar enflasyon görünümünü olumsuz etkilemeye devam etmektedir" açıklamasını yaptı.

Merkez bankası enflasyon tahminleri belli oldu

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, enflasyon tahminlerine ilişkin: "Enflasyonun 2022 yıl sonunda %42,8 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Enflasyonun 2023 yıl sonunda %12,9 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Enflasyonun, %70 olasılıkla 2022 yılı sonunda %38,7-46,9 aralığında orta noktası %42,8 gerçekleşeceğini öngörüyoruz. Merkez Bankası'nın 2022 ve 2023 yılı içni petrol fiyatları tahmini netleşti. Buna göre TCMB'nin 2022 yılı ortalama petrol fiyatları tahmini 102,2 dolar, 2023 yılı için tahmini 93,9 dolar oldu." ifadelerini kullandı.

Mayıs ayından sonra enflasyon aşağı inmeye başlayacak

Sunumunu gerçekleştiren TCMB Başkanı Kavcıoğlu daha sonra soru-cevap bölümüne geçti. Burada yaptığı açıklamada Kavcıoğlu: "Enflasyon konusunda kararlılığımız güçlü bir şekilde devam ediyor. Enflasyonun öngördüğümüz patika içinde düşme eğilimine gireceğini öngörüyoruz. Bizim öngördüğümüz patika içinde Mayıs ayından sonra enflasyonun aşağı inmeye başladığını görüyoruz" dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal