Türk Şiirinin En Büyük Şairi Fazıl Hüsnü Dağlarca, Ölüm Yıl Dönümünde Anılıyor

'Türk şiirinin en büyük şairi' olarak bilinen Fazıl Hüsnü Dağlarca, ölüm yıl dönümünde unutulmadı. 26 Ağustos 1914'te İstanbul'da doğan Dağlarca, edebiyata katkısı olmuş en kıymetli şahsiyetler arasında gösteriliyor. 15 Ekim 2008'de İstanbul'da 94 yaşında vefat etti. Peki, Fazıl Hüsnü Dağlarca kimdir?

15.10.2020-12:33 - (Son Güncelleme: 15.10.2020-12:30) Türk Şiirinin En Büyük Şairi Fazıl Hüsnü Dağlarca, Ölüm Yıl Dönümünde Anılıyor

Cumhuriyet Dönemi Türk şiirinin en önemli destan şairlerinden kabul edilen Fazıl Hüsnü Dağlarca, vefatının 12. yılında anılıyor. Türk şiirinin unutulmazları arasında olan ünlü şairin asıl adı Mehmet Fazıl olan şair, babasının asker olmasından dolayı ilköğrenim yıllarında sürekli okul değiştirmek zorunda kaldı. İlkokul 1. sınıfı Konya, 2. sınıfı Kayseri, 3, 4 ve 5. sınıfları Adana ve Kozan'da okudu.

Dağlarca, ortaokulu Tarsus ve Adana'da bitirmesinin ardından Kuleli Askeri Lisesi'nde eğitim gördü. 1933 yılında buradan mezun olmasının ardından 1935'te de Harp Okulu'ndan mezun oldu. Mezun olduğu yıl babası vefat etti.

TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİNE 15 SENE HİZMET ETTİ

Şiirle genç yaşta tanışan Dağlarca, kaleme aldığı şiirlerini çok sayıda ünlü dergide yazmaya başladı. Askeri görevini farklı şehirlerde tamamladı. Askerliğini piyade subay olarak yapan Dağlarca, Türk silahlı kuvvetlerinde yaklaşık 15 sene boyunca hizmet etti. Hizmetini doldurunca 1950 yılında ordudan ayrılmıştır.

Askerlikten ayrılmasının ardından çalışma bakanlığında müfettiş olarak çalışmaya başladı. Bu sırada yazmış olduğu 'Asu' adlı eser, sayesinde şiir ödülü kazandı. Yaklaşık 8 sene sürdürdüğü çalışma bakanlığı görevinden 1960 yılında ayrıldı. İstanbul'da yerleşince kitap evi açan Dağlarca, dergi çıkarmaya karar verdi. Türkçe adlı dergisini yayınladı ve aylık olarak bu dergiyi yayımlamaya başladı. Türkçeye bakışını ise 'Türkçem, benim ses bayrağım' diyerek Türkçe Katında Yaşamak adlı şiirinde sergilemiştir.

Amerika'da milletler arası şiir forumunda ise Fazıl Hüsnü Dağlarca 'en iyi Türk şair' seçilmiştir. Fazıl Hüsnü Dağlarca bir dönem Türk Dil Kurumu'nda da yönetim kurulu üyeliği görevinde bulunmuştur. Fazıl Hüsnü Dağlarca yaşamı boyunca hem yurt içi hem yurt dışı olmak üzere toplam 11 ödül kazanmıştır. Türk Edebiyatı'nın en başarılı şairleri arasında gösterilmiştir. Fazıl Hüsnü Dağlarca 15 Ekim 2008 yılında İstanbul'da zatürre tedavisi gördüğü hastanede 94 yaşında yaşamını yitirmiştir.

FAZIL HÜSNÜ DAĞLARCA'NIN ESERLERİ

Çocuk ve Allah

Genç

Çocuk ve Allah: Şiirler

Asü ( Ödül kazanan eserlerindendir. )

Haydi

Seçme Şiirler

Yaramaz Sözcükler

Dildeki Bilgisayar

Batı Acısı

Taş Devri

Kuş Ayak

Bütün Şiirleri

Bağımsızlık Savaşı

Yeryüzü Çocukları

Oyun Okulu

Dağ Uykusu

İçimdeki Şiir Hayvanı

Dört Kanatlı Kuş

Arkaüstü uçsuz bucak yaşama

Defense Against The Night

The Bird and I

Güneşi Doğduran

Yasamalarda

Su Yıkamak

İçeri Sait Faik

Uç Şehitler Destanı

Beacon

Arkası Siz

Dün Geceki

Orda Karanlık Olurum ( Yazmış olduğu son eserdir. )

Gazi Mustafa Kemal Atatürk Eylemde 10 Kasımda

Aylam

Çanakkale Destanı

Yapıtlarımla Konuşmalar

Ağır Hasta

Mustafa Kemal'in Kağnısı

Beklesem

Akdeniz Şiirleri

Deli Kuşun Öttüğü

Korku

Yalnızlığım

Çakırın Destanından

Çanakkale'de Ölüm

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal