Otomobil sektöründe satışlar durdu: İkinci el var alıcı yok

İkinci el otomobil satışları, geçen yılın aynı dönemine göre büyük oranda düştü. Aracını satmak isteyenler alıcı bulmakta oldukça zorlanıyor. Satışların neden bu kadar düştüğü ise merak ediliyor.

10.05.2024-11:26 - (Son Güncelleme: 10.05.2024-17:18) Otomobil sektöründe satışlar durdu: İkinci el var alıcı yok

Sıfır otomobil tedariğinde yaşanan sorun ve yatırım aracı olarak görülmesi sebebiyle geçtiğimiz yıl büyük oranda artan ikinci el otomobil satışları bu yıl adeta durmasına geldi. Aracını satmayı düşünen vatandaşlar alıcı bulamıyor.

Otomobil sektöründe satışlar durdu

İHA’da yer alan habere göre; Yüksek mevduat faizleri ve kredi faizlerinin yükselmesi, hem araç alıcılarını hem de satıcılarını etkiliyor. Araç almak isteyenler için yüksek kredi faizleri zorluk çıkarırken, yüksek mevduat getirisi ise araç sahiplerini düşündürüyor. Otomobiller, geçmişte yatırım aracı olarak görülüyordu ancak artan mevduat faizleriyle bu durum değişti. Bu sebeple, paralarını faizde değerlendirmek isteyenler, ilan sitelerine akın etmeye başladılar. Popüler araç ilan sitelerinde Nisan ayında 750 binden biraz fazla olan ilan sayısı, günümüzde 1 milyona yaklaştı. Ancak, yılbaşından önce ikinci el araç satış süresi ortalama 15 günken, şu anda bu süre 2 aya kadar çıkmış durumda.

Otomobil sektöründe satışlar durdu: İkinci el var alıcı yok

Araç fiyatları düşer mi?

Geçtiğimiz yılın ardından sıfır araç fiyatlarını bile aşan ikinci el araç fiyatları, alınan tedbirler ve uygulanan yasaklarla gerilemeye başladı.

Sıfır araç girişlerindeki artış ve yapılan kampanyalarla birlikte, ikinci el araç satışları yeni yılda neredeyse durma noktasına geldi. Ancak, fiyatlarda büyük bir düşüş beklenmiyor. Geçmişte olduğu gibi aşırı artışlar yaşanmıyor, ancak fiyatlar hala aylık yüzde 3 ila 5 arasında düzenli bir artış gösteriyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal