TTB takmayana cezai yaptırım: Türkiye'de işletmeler yeni Taşıt Tanıma Birimi zorunluluğuyla karşı karşıya!

Türkiye'de işletmeler, 1 Ocak 2025 itibarıyla kullandıkları veya kiraladıkları araçlara "Taşıt Tanıma Birimi" (TTB) takmak zorunda kalacak. Bu yeni sistem, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hayata geçiriliyor ve temel amaçlarından biri akaryakıt satışlarında vergi kayıplarını önlemek ve otomasyonu artırmak.

06.05.2024-13:27 - (Son Güncelleme: 06.05.2024-13:27) TTB takmayana cezai yaptırım: Türkiye'de işletmeler yeni Taşıt Tanıma Birimi zorunluluğuyla karşı karşıya!

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan duyuruya göre, yeni düzenlemeyle birlikte trafiğe çıkan araçlar, yakıt almak için doldurdukları Akaryakıt miktarlarını kaydedecek ve bu kayıtlar otomatik olarak merkezi bir sistemde saklanacak. Bu sayede vergi gelirlerinin daha etkin bir şekilde toplanması ve vergi kaçakçılığının önlenmesi hedefleniyor.

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi, yakıt alan araçların plakalarını otomatik olarak Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihaz'a işleyecek. Bu sistem, yakıt alımını gerçekleştiren araç sahiplerine ve Gelir İdaresi Başkanlığı'na anlık veri sağlayarak vergi tahsilatının daha doğru ve hızlı bir şekilde yapılmasını sağlayacak.

Taşıt Tanıma Birimi (TTB) Nedir?

Taşıt Tanıma Birimi (TTB), araçların yakıt depolarına monte edilen elektronik bir etikettir. Bu etiket, akaryakıt istasyonlarında bulunan "Taşıt Tanıma Okuyucu" tarafından okunarak araç plakasını otomatik olarak tanır. Böylece, yakıt alımı sırasında manuel plaka kaydı yapma gerekliliği ortadan kalkar. TTB, akaryakıt satışlarında vergi kayıplarını önlemek ve işlemi otomatikleştirmek amacıyla kullanılan bir sistemdir.

İş yerlerine ait ya da iş yerlerinin kiraladığı araçların 31 Aralık 2024 tarihine kadar tüm ticari araçlara TTB takılması zorunlu hale geliyor.


TTB takmayanlara ceza

Türkiye'de araç sahiplerini bekleyen yeni düzenlemeyle birlikte Taşıt Tanıma Birimi (TTB) takmayan araçlar, 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren yola çıkamayacaklar. Bu tarihten sonra TTB takmayan araçlar için trafik cezası uygulanacak. Yeni düzenleme kapsamında, araçların yakıt depo girişine takılacak olan TTB cihazı, elektronik etiket olarak işlev görecek. Bu cihazda dijital olarak saklanan plaka bilgisi, akaryakıt alımı sırasında yakıt pompa tabancasına takılı olan Taşıt Tanıma Okuyucu cihaz tarafından otomatik olarak okunacak ve Yeni Nesil Pompa Ödeme Kaydedici Cihaz'a iletilerek kaydedilecek. Böylece, akaryakıt giderlerinin beyanında kullanılan fiş ve faturalara plaka bilgileri otomatik olarak işlenecek, bu sayede usulsüz fatura uygulamalarının önüne geçilecek.

TTB'ler araçtan söküldüğünde kullanılmayacak ve yeniden taktırılması gerekecek. Ayrıca, taşıt sahiplik veya plaka bilgilerinde değişiklik olduğunda, taşıtlara yeni TTB takılması gerekecek. Bu yeni düzenleme ile amaçlanan, vergi kayıplarını önlemek ve otomasyonu artırmak. Ayrıca, trafikteki araçların daha güvenli ve kontrol altında olmasını sağlamak da hedefleniyor. Ancak, bu yeni düzenlemenin getirdiği yükümlülüklerin araç sahipleri için uyum sürecinde bazı zorluklar doğurabileceği belirtiliyor. Özellikle teknik altyapı gereksinimleri ve ek maliyetlerin göz önünde bulundurulması gerekiyor.

Gelir İdaresi Başkanlığı, bu yeni düzenlemenin uygulanması sürecinde araç sahiplerine rehberlik ve destek hizmetleri sunacak ve uyum sürecinin daha kolay bir şekilde tamamlanmasını sağlayacak.

Yeni düzenlemenin resmi duyurusu, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) Tebliği'nin 5 Ekim 2023 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanmasıyla gerçekleşti. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayınlanan 'Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Genel Tebliği' ile kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dahil olan ve işte kullanılan taşıtlara 31 Aralık 2024 tarihine kadar Taşıt Tanıma Birimi (TTB) takılması zorunlu hale getirildi.

Aynı tebliğle, akaryakıt istasyonu işleten mükelleflerin de 31 Aralık 2024 tarihine kadar akaryakıt istasyonlarında en az bir pompa ünitesinin tabanca aparatlarına Taşıt Tanıma Okuyucu (TTO) cihazı takmaları zorunlu hale geldi. Bu zorunluluklar, UTTS'nin kurulum ve işletim esaslarını, yetkili firma işlemlerini ve UTTS kullanılarak yapılacak akaryakıt satışlarında belge düzenini belirlemektedir.

Yeni düzenlemeyle, vergi kayıplarını önlemek ve otomasyonu artırmak hedefleniyor. Bu sayede, akaryakıt satışlarının daha etkin bir şekilde denetlenebilmesi ve vergi gelirlerinin daha sağlıklı bir şekilde toplanabilmesi amaçlanıyor. Ayrıca, trafikteki araçların daha güvenli ve kontrol altında olması sağlanarak kamu güvenliği de artırılmış olacak.

Ancak, bu yeni düzenlemenin getirdiği yükümlülüklerin uyum sürecinde bazı zorluklar doğurabileceği ve bu konuda araç sahiplerine rehberlik ve destek hizmetlerinin sunulması gerektiği belirtiliyor. Gelir İdaresi Başkanlığı, bu süreçte araç sahiplerine gerekli bilgilendirmeleri yaparak uyum sürecinin daha kolay bir şekilde tamamlanmasını sağlamak için çalışmalarını sürdürmektedir.


TTB nasıl taktırılır?

'Taşıt Tanıma Birimi' (TTB) cihazının taşıtlara montaj işlemleri sadece Darphane tarafından yetkilendirilmiş olan Taşıt Montaj Firmaları tarafından gerçekleştirilebilmektedir. Bu montaj işlemleri için Motorlu Taşıt Yetkili Servisleri, Motorlu Taşıt Özel Servisleri ve Taşıt Tanıma ve/veya Taşıt Takip Sistemleri montaj servisi firmaları UTTS Yetkili Taşıt Montaj Firması olmak için başvuruda bulunabilirler.

TTB takma işlemi oldukça basit ve hızlı bir süreçtir ve genellikle yaklaşık 15 dakika kadar sürmektedir. Yetkili montaj firmaları tarafından gerçekleştirilen bu işlem, taşıtın belirli bir noktasına cihazın monte edilmesini içerir. Bu sayede, taşıtın plaka bilgileri otomatik olarak okunarak ilgili sistemlere iletilir ve akaryakıt satışlarında vergi kayıplarının önlenmesi ve denetimin sağlanması amaçlanır.

TTB fiyatı 

TTB'lerin fiyatı, yetkili firmalara göre değişiklik gösterebilir. Ancak genel olarak, bir TTB'nin ortalama fiyatı yaklaşık olarak 250 TL civarındadır. TTB fiyatları üzerinde etkili olan faktörler arasında cihazın özellikleri, montaj işlemi ve sağlanan hizmetler yer alabilir.

Daha detaylı bilgi almak ve güncel fiyatları öğrenmek için Gelir İdaresi Başkanlığı'nın resmi web sitesini (https://www.gib.gov.tr/) veya Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'nün web sitesini (https://www.darphane.gov.tr/) ziyaret edebilirsiniz. Bu kaynaklar, TTB'lerin kullanımı ve montajıyla ilgili güncel bilgilere ve yönergelerle birlikte fiyatlandırma bilgilerine ulaşmanıza yardımcı olacaktır.


Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal