Yerli Coronavirüs İlacında Ruhsat Aşamasına Gelindi

Tüm dünyada salgın haline gelen Coronavirüs konusunda Türkiye’de tıbbi malzeme üretimlerinden aşı üretimine kadar birçok çalışma yapılıyor. Son olarak Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nden sevindiren haber geldi. Buna göre ilaç çalışmalarında önemli bir eşik tamamlandı. İlaç için ruhsat aşamasına gelindi.

11.05.2020-10:23 - (Son Güncelleme: 11.05.2020-12:57) Yerli Coronavirüs İlacında Ruhsat Aşamasına Gelindi

Coronavirüs aşı ve ilaç çalışmaları kapsamında Türkiye'de sevindiren bir gelişme yaşanıyor. TR-C 19 adını taşıyan ilacın yapımı tamamlandı. Şimdi klinik test aşamasına geçilecek. İlacın ismindeki TR Türkiye’yi C-19 ise Kovid-19’a karşılık geliyor.

Coronavirüs (Kovid-19) hastalığına yönelik aşı ve ilaç çalışmaları aralıksız devam ediyor. Dünya genelinde dört milyondan fazla insana enfekte olan ve 280 binden fazla insanın hayatına mal olan Coronavirüs salgınıyla mücadele çerçevesinde ülkemizde önemli bir adım atıldı.

Hastalığı tedavi etmeye yönelik yürütülen aşı çalışmalarında henüz elle tutulur sonuçlar elde edilememişken ilaç alanında sevindirici bir haber, Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) ve VSY Biyoteknoloji ve İlaç Sanayi AŞ ortaklığından geldi.

SBÜ Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl gelişme sonrası yaptığı açıklamada, TR-C 19 olarak isimlendirilen ilacın gönüllü hastalar üzerinde uygulanmaya hazır hale geldiğini ve ilaçla ilgili ruhsatlandırma faaliyetlerine kısa süre içerisinde başlanabileceğini ifade etti.

Yürütülen Ar-Ge çalışmalarının karşılığını aldıklarının altını çizen Erdöl şöyle konuştu: “Bu kapsamda yürüttüğümüz çalışmaların bir neticesi olarak, Sağlık Bakanlığına bağlı TÜSEB'in de desteklediği 'TR-C 19' ismiyle ürettiğimiz ilacın Ar-Ge çalışmaları neticesinde, daha önce laboratuvarda izole edilen Kovid-19 virüsünü nötralize ettiğini ve gönüllü, aktif Kovid-19 pozitif hastalar üzerinde uygulamaya hazır hale geldiğini ifade etmek istiyorum.

Bu konuda gerekli izinleri bekliyoruz. Kısa bir süre içerisinde TR-C 19'un ruhsatlandırılmasını planlamaktayız. Bu vesileyle Sağlık Bilimleri Üniversitemizin fedakâr çalışanlarına, VSY Biyoteknoloji ve İlaç Sanayi AŞ'ye, TÜSEB'e, Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğüne, Antimikrop Ar-Ge ve Biyosidal Analiz Merkezine ve katkı veren herkese teşekkür ediyorum.”

Sırada Klinik Testler Var

VSY Biyoteknoloji ve İlaç Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ercan Varlıbaş ise TR-C 19 ilacıyla birlikte Coronavirüse karşı iki farklı ilaç molekül çalışmasının da sürdüğünü kaydetti.

Gönüllü hastalar üzerinde yapılacak klinik testlere yönelik olarak ilaç üretimi T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı TÜBİTAK tesislerinde gerçekleştirilecek. Sonuçların olumlu çıkması durumunda TR-C 19’un seri üretimini VSY Biyoteknoloji ve İlaç Sanayi A.Ş koordinesinde şirketin İstanbul’daki tesislerinde üretilecek.

FAHRETTİN ALTUN MÜJDEYİ VERMİŞTİ

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada yerli bir ilaç firması tarafından coronavirüs tedavisinde kullanılmak üzere üretilen ilaca satış izninin verildiğini duyurmuştu.

Fahrettin Altun yaptığı açıklamada, “Yerli bir ilaç firmamız tarafından Kovid-19 tedavisinde kullanılmak üzere üretilen ilaca satış izni verdik. Ayrıca İstanbul’daki çok amaçlı acil durum hastanelerinin yapımı hızla devam ediyor. Bu hastanelerimiz salgın sonrası dönemde de kalıcı bir şekilde hizmet verecek.” ifadelerine yer vermişti.

 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal