Türk SİHA’ları Rus Silah Sistemlerine Dünyayı Dar Ediyor

Azerbaycan – Ermenistan çatışmalarında Türkiye’nin ürettiği yerli SİHA’lar yine Rus hava savunma sistemlerini yerle bir etti. Bu durum Rus silah ve savunma sanayisine güveni azaltırken Türkiye’nin ürettiği yerli ve milli sanayisine olan güveni tazeledi.

28.09.2020-13:05 - (Son Güncelleme: 28.09.2020-13:09) Türk SİHA’ları Rus Silah Sistemlerine Dünyayı Dar Ediyor

Haber365 Özel

Ermenistan’ın Azerbaycan toprakları olan Karabağ’a olan saldırısıyla ile başlayan çatışmalarda 22 tank, 15 uçaksavar, 18 İHA imha edildi. Bunun yanında Azerbaycan’dan yapılan açıklamaya göre Ermeni ordusunda görevli 550’de fazla asker öldürülürken, pek çoğu da yaralandı. Ayrıca düşman hava savunma komutanı olan Tarbay Lernik Babayan öldürülürken, 3 mühimmat deposu da farklı yönlerden imha edildi.

Savaşın gidişatının bu derece Azerbaycan lehine değişmesinde ise yerli ve milli olarak üretilen ve geliştirilen Türk silahlarının kullanımı etkili oldu. ROKETSAN’ın geliştirdiği Kasırga Roket Sistemi ve Baykar’ın BAYRAKTAR TB2 SİHA’ları ile ne karadan ne de havadan Ermeni ordusuna nefes aldırılmadı.

RUS SİLAH SİSTEMLERİ TÜRK SİLAHLARI İLE BAŞ EDEMİYOR

Azerbaycan ordusunun envanterinde Türk yerli silahların avantajı varken Ermenistan’ın envanterinde ise Rus araçları ve silah sistemleri bolca bulunuyor. Rusya’nın geliştirdiği OHA Hava Sistemi ile diğer Rus araçları Azerbaycan – Ermenistan çatışmalarında da Türk SİHA’larına karşı sınıfta kaldı. Çatışmalarda toplamda 15 OHA hava sistemi imha edildi.

TÜRK SİHA’LARI 3 CEPHEDE DE RUSLARA ÜSTÜNLÜK SAĞLADI

Türk SİHA’ları daha önce Libya ve Suriye savaşlarında da Rus savunma sistemlerine dünyayı dar etmişti. Hatta Libya’da kullanılan Rus hava sistemi Pantsir- S1, Türk SİHA’ları tarafından tam anlamda avlanmış ve imha edilmişti. Bunun üzerine Türk İHA’larına karşı başarısız olan Pantsir’lerin artık güvenilirlikleri sorgulanmış ve sisteme olan talep azalmıştı.

Türkiye’nin kendi ürettiği insansız hava araçlarıyla 3 cephede de Rusya’ya ait hava savunma sistemlerine büyük ölçüde üstünlük sağlaması, Türk silah ve savunma sanayisine olan güveni de arttırdı.

BAYRAKTAR TB2 SİHA ÖZELLİKLERİ

Baykar Savunma tarafından yerli imkankarla geliştirilen insansız hava aracı Bayraktar TB2, 27.000 feet irtifaya ulaşabiliyor. Operayonlarda ise mühimmatlı bir şekilde 18 feet’te görev yapabildiği gibi 27 saat havada kalabiliyor. 300 km haberleşme menziliyle GPS bağımlılığı olmaksızın çatışmalaırn kaderine belirleyebilecek görevler düzenliyor.

Daha önce Irak, Suriye ve Libya gibi tehlikeli bölgelerde görevini yerine getiren BAYRAKTAR TB2, tek seferde 4 adet lazer güdümlü akıllı mühimmat taşıyabiliyor.

BAYRAKTAR’IN TAŞIDIĞI MAM-L MÜHİMMATI

ROKETSAN’ın geliştirdiği lazer güdümlü akıllı mühimmat sistemi, İHA’larda kullanılabilecek küçük boyutu ancak büyük etkisi ile çatışmalarda önem arz ediyor. Etkili menzili 8 km olan MAM-L, Opsiyonel Ataletsel Navigasyon Sistemi/Küresel Konumlama Sistemi özelliği ile 14 km menzile kadar etkili olabiliyor.

Mühimmat, reaktif zırhlara karşı etkili TANDEM, yüksek infilaklı parçacık etkili ve termobarik harp başlığı tipleri ile donatılabiliyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal