Elektrikli Otomobil

Elektrikli otomobil nedir? Elektrikli otomobil nasıl çalışır? Elektrikli otomobillerin diğer otomobillerden farkı ne? Bu haberimizde Elektrikli otomobilleri sizler için derledik.

03.05.2018-17:16 - (Son Güncelleme: 03.05.2018-17:11) Elektrikli Otomobil

Elektrikli otomobil

Otomobil tarihi boyunca otomobiller insanoğlunun yaşamında hep var olmuştur. Kiminin tutkusu kimininse zaruri ihtiyacı olan otomobiller konusu başlı başına incelendiğinde çok farklı sonuçlar ortaya çıkar. Otomobiller konusunun yakıt kısmına gelecek olursak şüphesiz işin otomobilini aldıktan sonraki ekonomik kısmına gelmiş oluruz. Parayı verdik güzel bir otomobil aldık. Peki bu otomobil ne ile çalışıyor öncelikle ona bakmamız gerekiyor.

Günümüzde piyasada temel olarak 2 tip yakıt çeşidiyle çalışan otomobil var. Bunlardan bir tanesi benzin bir diğeri ise dizel motor. Benzinli motorlar basit anlamda içten yanmalı ve ateşleme bujisiyle çalışmaktadır. Teknolojinin gelişmesiyle benzinli motorlarda tek noktadan enjeksiyon sistemi yani püskürtme sistemi ile daha tasarruflu olmaya başladı. Ancak bazı ülkelerde dizel daha ucuz olunca ekonomiden bahsedecek olursak dizel motor daha ekonomik. Dizel motorlarda ise sürtünme sistemi mevcut, ateşleme bujisi olmayan motorlarda dizel yakıt sürtünmeyle ateşleme evresini tamamlamaktadır. Ayrıca dizel motorlar daha az yakıt tüketimi sağlayarak daha tasarruflu olmaktadır. Konu tasarruftan açılmışsa LPG sisteminden bahsetmemek olmaz tabi. Teknolojinin de gelişmesiyle sıralı sistemler çıktı ve LPG de istenen performansı benzin kadar olmasa da sağlamaya başladı. Tüpün neredeyse 3 kat daha ucuz olması da bir artı tabi. Bütün bunları bir yana bırakacak olursak yakıt sistemlerinin bir dördüncüsü geldi ve dünyamızı bunlar saracak gibi duruyor. Elektrikli otomobil diğer 3 farklı sisteme göre çok daha farklı bir güç üretimine sahip. Diğer üç sistemde içten yanma ile güç üretimi söz konusu iken elektrikli otomobil de tamamen farklı bir güç üretimi mevcut.

Elektrikli Otomobil Nasıl Çalışır?

Elektrikli Otomobillerde kullanılan tam elektrikli sistem şöyle çalışmaktadır. Bu sistemde otomobillerde bir elektrik motoru bulunur bu motorlar 60 volt enerjiyle çalışır. Bu motora elektrik enerjisini sağlayan birde batarya bulunur. Günümüz şartlarında batarya kullanım süreleri kısa olsa da üreticiler bu konuda büyük araştırmalar ve ARGE çalışması yapmaktalar. Elektrikli otomobilde bulunana batarya uygun elektrik prizine takılarak şarj edilir. BMW i3 bu sistemle çalışmaktadır. Ayrıca fren yapma zamanlarında motorun enerjisini şarj etmek için hazırlanmış bir teknoloji de bu tür arabalarda kullanılmaktadır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal