ASELSAN Trenlerin Beyni Olan Sistemi Yerli Olarak Geliştirdi

Daha önce ithal edilerek ihtiyacı karşılanan ve trenlerin güvenliği için elzem olan Tren Kontrol ve Yönetim Sistemi, ASELSAN tarafından yerli olarak geliştirildi.

02.11.2020-13:55 - (Son Güncelleme: 02.11.2020-14:08) ASELSAN Trenlerin Beyni Olan Sistemi Yerli Olarak Geliştirdi

Teknolojinin gelişmesi ile yeni nesil trenlerde yüksek emniyet ve güvenilirlik seviyesi sağlayacak olan Tren Kontrol ve Yönetim Sistemi ve Cer (Çekiş) Sistem’lerinin önemi artıyor. Öyle ki ekonomik olarak bakıldığında bu kritik teknolojilere dayalı bileşenlerin maliyeti, araç toplam maliyetine yüzde 50’sine denk geliyor.

İTHAL MUADİLİ YERİNE YERLİ OLARAK ÜRETİLDİ

Dışa bağımlılığı bitirmek için milli teknolojiye önem veren Türkiye’nin savunma sanayi devi ASELSAN, saat 160 km hıza sahip ilk elektrikli trenler için Tren Kontrol ve Yönetim Sistemi ile Cer Sistemi geliştirdi.

Sistem donanımları, senaryoları, araç yazılımı ve diyagnostik bilgisayar ASELSAN tarafından özgün tasarlandı ve geliştirildi. Grafiksel Kullanıcı Arayüzü ile yaklaşık 330 bin satır kod yazıldı.

İHRAÇ EDİLEBİLECEK SEVİYEYE GELDİ

Daha önce ithal edilerek karşılanan bu ihtiyacın yerli olarak giderilmesi bir yana ASELSAN tarafından yurtdışı pazarlara da ihraç edilmesi planlanıyor.

TREN KONTROL VE YÖNETİM SİSTEMİ NEDİR?

Tren Kontrol ve Yönetim Sistemi, trenin merkezi yönetimini sağlayan "beyin" işlevi görüyor. Sistem, özgün yazılım, donanım ve algoritmalarla yüksek güvenliği sağlayacak şekilde tasarlandı.

Sistem temelde aracın hızlanma, yavaşlama (frenleme), durma, kapı kontrolü, yolcu geçişleri ve ışıklandırma gibi hayati öneme sahip işlevlerini denetlerken, iklimlendirme ve yolcu bilgilendirme gibi konfora yönelik alt sistemleri de yönetiyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal