Airbus’a Ait Yolcu Uçağı, Pilotun Müdahale Etmediği İlk Kalkışını Gerçekleştirdi

Avrupalı Airbus'ın Haziran 2018'de tanıttığı ATTOL isimli proje kapsamında şirkete ait bir A350-1000 uçak, pilotların müdahale etmediği bir testte kendi kendine kalkış yaptı.

21.01.2020-14:08 - (Son Güncelleme: 21.01.2020-13:29)

İnsansız arabalar ve otonom taksilerin geliştirildiği bir dönemde Avrupalı Airbus da “pilotsuz” yolcu uçağı için çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Şirkete ait A350-1000 model uçak, gerçekleştirdiği uçuşta pilot yardımı olmadan kalkış yaptı.

Şirketin Twitter sayfasında yapılan paylaşımda “Yalnız teknoloji sayesinde kendi başına kalkabilen bir uçak mı? ATTOL projemiz yakın zamanda bunu kanıtladı! Otonomun bunun gerçekleşmesine nasıl yardımcı olduğunu görmelisiniz.” İfadeleri yer aldı.

Şirketin pilotsuz yolcu uçakları kapsamındaki vizyonunu bir adım daha öteye taşıyan gelişmenin ardından Airbus daha sonra açıklamalarda bulundu. İşlerin ters gitme ihtimali dahilinde tedbir amaçlı uçakta bulunan test pilotlarından biri olan Kaptan Yann Beafils uçuşta hazır bulundu.

Kaptan pilot Beafils kalkışla ilgili “Gaz kolunu kalkış konumuna getirdikten sonra uçağı izlemeye başladık. Uçak, olması gerektiği gibi pist orta hattını koruyarak hareket etmeye ve hızlanmaya başladı. Uçağın burnu doğru açıyla kalkmaya başladı ve birkaç saniye içinde de havalandık.” Değerlendirmesinde bulundu.

Yer tabanlı bir donanım olan Aletli İniş Sistemine (ILS) sahip pistlere iniş kalkış yapan uçakların kullandığı yöntemden farklı olarak otomatik kalkış testinde kullanılan uçakta, görüntü tanıma teknolojisine yer verildi. Bu sistem ayrıca uçağa entegre edilmiş olarak kullanılabiliyor.

Airbus’ın Haziran 2018’de başlattığı Otonom Taksi, Kalkış ve İniş (Autonomous Taxi, Take-Off & Landing - ATTOL) projesi çerçevesinde gerçekleştirilen denemenin bir sonraki aşamasının ise 2020 yılının ikinci yarısında gerçekleştirilmesi bekleniyor. İkinci denemede uçağın taksi ve iniş aşamalarını otonom olarak gerçekleştirmesi test edilecek.

Airbus yaptığı açıklamada, ATTOL projesinin hayatımıza girmesiyle birlikte uçak pilotlarına olan ihtiyacın ortadan kalkacağı hakkındaki endişeleri de giderdi. Firmaya göre proje, pilotların uçağı kullanmaktan çok stratejik karar verme ve görev yönetimi alanlarına odaklanmasını sağlayacak. Pilotlar, operasyonların merkezindeki yerlerini koruyacak.

Son Dakika Teknoloji Haberleri için aşağı kaydırınız.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal