2020, Ar-Ge ve Tasarım Yılı Olacak

Türkiye’nin teknoloji ve sanayisinde atılım yapmayı hedeflediği 2020 yıl için çalışmalar hız kesmeden sürüyor. “Milli Teknoloji Hamlesi” kapsamında yürütülen projeler yıl itibariyle Ar-Ge (araştırma ve geliştirme) ve tasarım merkezlerinin dönüşümüne odaklanacak.

09.03.2020-09:32 - (Son Güncelleme: 09.03.2020-11:32) 2020, Ar-Ge ve Tasarım Yılı Olacak

Bu kapsamda Türkiye’nin politikalarını yürütme sorumluluğunu üstlenen Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, yıl içerisinde üniversite ve sanayiyi bir araya getirerek, teknolojik üretime yönelik çalışmaları ilerletmek amacıyla 85 teknoloji geliştirme bölgesi (TGB) belirledi.

Son olarak 6 TGB’nin daha faaliyete geçmesiyle, teknoloji bölge sayısı 67’ye yükselmiş oldu. Şimdiye kadar geliştirme bölgelerinde toplam firma sayısı 5 bin 506’yı bulurken, yaklaşık 57 bin kişi de bu firmalarda istihdam ediliyor.

Bugüne gelinceye kadar Teknoloki Geliştirme Merkezleri yaklaşık 44 bin proje üzerinde çalıştı. Bunların önemli bir bölümü tamamlanırken, gelen yeni projelerle bu alandaki etkinlikler de tüm canlılığıyla devam ediyor.

Bu projeler kapsamında 85 milyar liralık satış yapan merkezler, ayrıca bu rakamın 4,4 milyar dolarlık bölümünü de ihracat yaparak elde etti ve ülkeye önemli bir döviz girdisi sağladı.

Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri

2019 yılı içerisinde Ar-Ge ve yenilik ekosisteminin geliştirilmesine yönelik tasarım faaliyetleri için çalışmalar yürüten tasarım merkezi sayısı 2016’dan itibaren 358’e ulaştı.

Teknoloji İçin Yol Haritası

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TGB'ler ve Ar-Ge merkezlerindeki dönüşüm için de hedeflerini belirledi. Bu kapsamda, mevcut teknolojik yetkinlikler tespit edilerek, öncelikli sektörler ve odak teknoloji alanlarında yol haritaları oluşturuluyor. Plan çerçevesinde uygulamalara hız verilecek.

Özel sektör Ar-Ge ve tasarım merkezlerinin sayısının kısa vadede 1750'ye yükseltilmesi hedefleniyor.

Ayrıca, teknoloji standartlarının gelişimine aktif katılım sağlanacak, teknoloji üretiminde sertifikasyon ve test ihtiyacı tespit edilerek uluslararası boyutta rekabetçi bir altyapı oluşturulacak.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal