TBMM'de Yeni Kripto Para Toplantısı: Yeni Düzenleme Neleri İçeriyor?

Kripto Para Yasası’nın hazırlanmasıyla birlikte çalışmalara hız verildi. TBMM’de yarın gerçekleştirilecek olan toplantıda konuyla ilgili görüş ve öneriler alınırken teklifin önümüzdeki ay Meclis gündemine getirilmesi planlanıyor.

28.12.2021-11:51 - (Son Güncelleme: 28.12.2021-11:58)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada Kripto Yasası’nın hazır olduğunu ve çalışmaların hızlandırılarak Meclis’e getirileceğini ifade etmiş ve bu alanda çalışmalar hızlandırılmıştı. TBMM’de yarın AK Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş başkanlığında gerçekleştirilecek olan toplantıda, yasası hazırlanan kripto paralar hakkında sektör uzmanlarının görüş ve önerilerinin alınacağı öğrenildi. 


Kripto konusunda yapılacak yeni düzenleme ile piyasaya yönelik denetimlerim artırılacağını ve şüpheli görülen para işlemlerinin görüldüğü durumlarda gerekli işlemlerin yapılması için Mali Suçları Araştırma Kurulu’na (MASAK) yetki verileceği bildirildi. TBMM’de yarın düzenlenecek olan toplantıya, Ava Labs Türkiye İş Geliştirme Direktörü Dr. Aytunç Yıldızlı, blockchain araştırmacısı Uğur Açıkgöz, Avukat Sima Baktaş ve ekonomist Kamile Uray ile Sait Arslan’ın katılacağı duyuruldu. Konuyla ilgili görüş ve önerilerin alınacağı toplantının önümüzdeki ayında teklifin Meclis’e sunulması bekleniyor. 

TEKLİF ÖNÜMÜZDEKİ AY MECLİS'E SUNULACAK

Kripto Para Yasası’nın hazırlanmasıyla birlikte çalışmalara hız verildi. TBMM’de yarın gerçekleştirilecek olan toplantıda konuyla ilgili görüş ve öneriler alınırken teklifin önümüzdeki ay Meclis gündemine getirilmesinin gündemde olduğu belirtildi.

KARA PARANIN ÖNLENMESİ AMAÇLANIYOR

Önümüzdeki ay Meclis’e sunulması beklenen Kripto Yasasına ilişkin yeni düzenlemeyle denetimlerin artırılması hedefleniyor. Kaynaklardan edinilen bilgilere göre, kripto para düzenlemesinde belirlenen tutarın üzerinde olan meblağlardan vergi alınacağı bildirildi. Çalışma Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni kripto para düzenlemesinde, kara paranın önüne geçilmesi hedefleniyor. 

DENETİMLER ARTIRILACAK

Yeni kripto düzenlemelerinde denetimler sıkılaştırılarak sektördeki şirketlerde sermaye şartının aranacağı bildirildi. Öte yandan düzenlemede, sistemde yer alan şirketlerin alt yapı çalışmaları için zaman tanınacağı ve teminat için koruyucu adımlarında olacağı da bekleniyor. Aynı zamanda sistem içerisinde şüpheli olarak görülen para işlemleri için Mali Suçları Araştırma Kurulu’na yetki verileceği 

ASGARİ SERMAYE ŞARTI

TBMM’ye sunulacak olan yeni kripto para düzenlemesinde, alım satım yapan kişilerin uyması gereken ilkeler ve varlık saklama hizmetinin hangi şartlar doğrultusunda kimler tarafından yapılacağı da yer alacağı bildirildi. Öte yandan kripto varlık şirketlerinin sermaye piyasası kurumu gözetiminde olacak şekilde asgari sermaye şartının getirilmesi bekleniyor.  

ŞİKAYETLER YÜZDE 988 ARTTI

Şikayetvar’ın açıkladığı verilere göre, 2021 yılının ilk 11 ayında kripto para şikayetleri yüzde 998 artış göstererek 60 bin 359’ yükseldiği bildirildi. Verilerde açıklanan kripto para üzerine yapılan şikayetlerin özellikle Thodex vurgunu sonrası arttığı görülüyor. Thodex vurgunun yaşandığı nisan ayında Şikayetvar’a toplamda 16 bin 940 şikayet olduğu belirtildi. 

Şikayet edilen problemler arasında sisteme girişte hata vermesi, hesabın sıfırlanması, kimlik doğrulama işlemi, telefon numarası güncellemenin yapılmaması, transfer işleminin uzun sürmesi gibi birçok teknik arıza ile karşılaştıkları açıklandı. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal