Süt, yumurta, kuruyemiş bu besinler alerjiye neden oluyor: Uzmanlar uyardı ölüme neden olabilir

Son dönemlerde besin alerjisinin oldukça arttığını ve bu durumun ciddi sağlık sorunlarına neden olduğunu belirten uzmanlar, süt ve yumurta gibi bazı besinler hakkında önemli uyarılarda bulundu. İşte detaylar…

18.05.2022-14:19 - (Son Güncelleme: 18.05.2022-14:19)

Besin alerjisi şikayetleri son yıllarda giderek arttı. Her yaştan insandan görülmeye başlayan besin alerjisinin giderek önemli bir hal aldığına altını çizen uzmanlar, bazı yiyecekleri tüketirken dikkat etmek gerektiğini konusunda uyarıda bulundu. Peki hangi yiyecekler besin alerjisine neden oluyor? İşte detaylar… 

Besin alerjisi hayati tehlike oluşturuyor

Besin alerjisinin oldukça sinsi olduğunu ancak bazı durumlarda hayati tehlike oluşturduğunu belirten uzmanlar, inek sütü alerjisini yumurta, ağaçta yetişen yemişler, yer fıstığı, soya, buğday, deniz ve kabuklu deniz ürünleri gibi besinlerin tetiklediklerini ifade etti. 

Besin alerjisinin belirtileri neler?

Oldukça sinsi bir hastalık olan besin alerjisinin anlamak oldukça güç olabiliyor. Bu nedenle uzmanlar bazı durumların belirti olabileceğine karşı uyarıyor. Peki nedir bu durumlar? Gelin beraber bakalım. 

Besin alerjisi; deri yüzeyinde kızarıklık ve egzama gibi görülen bir rahatsızlıktır.

Kaka da kan, kusma, ishal, gaz sancısı gibi bulgularla gözlemlenebilir. 

Besin alerjisi astım ve alerjik ritin atakları ile de kendisini gösterebilir. 

Alerjiye neden olan besinler

Yasaklanmalı

Besin alerjisinin bir yaşı olmadığının altını çizen uzmanlar, besin alerjisi değeri yüksek; yer fıstığı gibi yiyeceklerin okullarda ve toplu tüketim yerlerinde yasaklanmasını öneriyor. 

Ölümcül tehlikesi var

Besin alerjisinin hafife alınmaması gereken bir durum olduğunu, özellikle kuruyemiş ve yer fıstığı gibi besin alerjisi yüksek yiyeceklerin çok kısa sürede etki ettiğini ve erken müdahale edilmezse ölüme neden olabileceğini belirten uzmanlar, bu besinleri tüketirken dikkatli olunması konusunda uyardı. 

Alerji testi neden önemli? 

Erken tanının hayat kurtardığını, ancak kişilerin neye alerjisi olduğunu bilmemesi herhangi bir reaksiyon durumunda tehlikeyi arttığını, bu nedenle en ufak bir şüphelenmede alerji testi yapılmasının oldukça önemli olduğuna değinen uzmanlar, ‘Besin yanında gerçekleştirilecek deri testleri ve kanda besine özgül IgE seviyesinin kantitatif seviyesi yardımcı olacaktır. Asıl teşhis, yükleme testi olarak tanımlanan gıdanın diyetten çıkarılması sayesinde bulguların düzelmesi ve devamında çıkarılan besinin diyete tekrardan dahil edilmesiyle bulguların tekrar gün yüzüne çıkması sayesinde konulduğu, çocuklar üzerinde çok elzem olmayan besin eliminasyonunun gelişimi ve yaşam kalitesi üzerinde negatif etkiler yaratabilme potansiyelini göz önünde bulundurularak tanının, bir uzman tarafından konulması çok önemlidir’’ uyarısında bulundu. 

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal