Son günlerin en yaygın hastalığı: Uzmanlardan influenza uyarısı! İşte influenzadan korunma yolları

Tıp dilinde H1N1 olarak bilinen domuz gribi, son günlerde yeniden etkisini göstermeye başladı. Pek çok insanda rastlanan yüksek ateş, halsizlik, boğaz ağrısı ve öksürük şikayetleri görülürken, uzmanlardan domuz gribi ile ilgili önemli uyarılar geldi. İşte domuz gribinden korunma yolları...

29.11.2022-17:33 - (Son Güncelleme: 29.11.2022-17:33)

H1N1 veya influenza A olarak da bilinen domuz gribi vakaları son günlerde hızla artıyor. İnfluenza hakkında önemli açıklamalarda bulunan Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi KBB Uzmanı Prof. Dr. Ömer Karakoç, hastalığın belirtilerinin genellikle ateş, baş ağrısı, burun akıntısı, kırgınlık, öksürük ve baş ağrısı şikayetleri olduğunu ve bazen karın ağrısı, bulantı, kusma, ishalin de eşlik ettiğini söyledi. Söz konusu belirtilerin olması halinde doktora başvurulması gerektiğini kaydeden Karakoç,  "Grip toplumda her yaş grubunda izlenebilmekle birlikte sağlıklı erişkinlerde hastalık genelde hafif-orta şiddette seyrederken kronik hastalarda, bağışıklık sistemini ilgilendiren hastalığı olanlarda, yaşlılarda, gebelerde ve çocuklarda hastaneye yatışa ve hatta hayatı tehdit edici sağlık sorunlarına sebep olabiliyor" ifadelerini kullandı.

Damlacık yoluyla bulaşıyor

Milliyet’in haberine göre; İnfluenzanın insandan insana yakın temas, damlacık yolu ile bulaştığını söyleyen Karakoç, "İnfuenza sıklıkla ekim ayı ile mayıs ayının sonuna kadar görülebiliyor. Bu salgınlar sırasında en çok okul çağı çocuklar etkileniyor. Ortalama olarak sağlıklı çocukların yüzde 40-50 si bu virüsten etkileniyor. 24 aydan küçük çocukların ve 65 yaştan büyük yetişkinlerin hastaneye yatış oranları daha fazladır" dedi.

İnfluenza Korunma Yolları

Grip aşısı her yıl yapılmalı

Prof. Dr. Ömer Karakoç, Dünya Sağlık Örgütünün her yıl kış mevsimi öncesi grip aşısı yapılmasını önerdiğini belirterek şunları söyledi:

"Grip hastalığından korunmak için Dünya Sağlık Örgütü kronik hastalığı olanlara, 65 yaş üstü kişilere, 6 ay-5 yaş arası çocuklara, hamilelere ve sağlık çalışanlarına en etkin korunma yöntemi olarak her yıl kış mevsimi öncesi grip aşısı yapılmasını öneriyor. Bizler de bunu hastalarımıza öneriyoruz. 6 ay ve daha büyük yaşlarda ki tüm bireyler her yıl aşılanmalı. 9 yaş ve üzeri yılda 1 kez aşılanmaktayken 6 ay – 8 yaş arasındaki çocuklar 2 kez aşılanıyor. Hastalığa karşı koruma 2. dozdan sonra 1-2 hafta içerisinde elde ediliyor."

İnfluenza Korunma Yolları-1

İnfluenza’dan korunma yolları nelerdir?

Son günlerin yaygın hastalığı influenzadan korunmak için uygulanması gereken yöntemler şu şekilde:

- Ellerinizi sık sık yıkayın.

- Kapalı ortamlarda uzun süre kalmayın.

- Ev ve iş yerlerini sık sık havalandırın.

- Hastayken kalabalık ortamlara girmeyin.

- Hapşırık ve aksırıklarda ağzınızı mendille kapatın.

- Semptomunuz varsa maske kullanın.

- Bol bol meyve ve sebze tüketin.

- Gerektiğinde doktora başvurun.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal