Online terapi nedir ve etkili midir?

Pandemi süreci ile beraber, online yaşama yönelme her alanda kendini göstermeye başladı. Sosyal mesafeye dikkat ettiğimiz dönemlerde online terapiye olan ilgide oldukça arttı. Peki online terapi nedir ve etkili midir?

29.11.2022-12:05 - (Son Güncelleme: 29.11.2022-12:05) Online terapi nedir ve etkili midir?

Ulaşım, beslenme, sosyalleşme gibi birçok ihtiyacımızı karşılamamıza aracı olan internetin varlığını mental sağlık alanında da giderek daha fazla hissediyoruz. Psikoterapi ve danışmanlık hizmetinin internet üzerinden sağlanmasına online terapi deniyor. Yüz yüze yapılan seanslardan farklı olarak online terapide internet bağlantısı olan telefon, tablet veya bilgisayar gibi herhangi bir cihazdan uzman bir psikolog veya danışman ile bağlantı kurmak mümkün. Yani online terapi ile birlikte tek bir dokunuşla terapi hizmetine ulaşabiliyorsunuz.

Online terapinin 6 önemli avantajı

Online terapi giderek daha fazla insan tarafından tercih ediliyor ve bu tercihin arkasında birçok farklı sebep yatıyor. Peki online terapinin ne gibi olumlu yönleri buluyor?

1-) Nerede olursanız olun, online terapiye ulaşabilirsiniz.

Terapi, her ne kadar giderek yaygınlaşıyor olsa da hala birçok şehirde, özellikle merkezi olmayan yerlerde yüz yüze terapiye başlamak bir hayli güç. Terapiye erişebilmek için mesafelerce yol gitmek, terapiye ihtiyaç duyan biri için süreci daha da zor bir hale getirebiliyor. Eğer internet bağlantınız varsa online terapi ile psikolojik desteğe kolay ve hızlı bir şekilde ulaşabilirsiniz.

2-) Online terapi ile zamanınızdan tasarruf edebilirsiniz.

Özellikle büyük şehirlerde gün içerisinde bir yerden bir yere gitmek birçoğumuz için zaman kaybı. Toplu taşıma kullanmadan veya trafiğe girmeden yüz yüze terapiye gidebilmek neredeyse imkansız. Bizi bekleyen işlerin ve sorumlulukların arasında aslında kendimize zaman ayırmak ve psikolojik sağlığımızı daha iyi bir noktaya gitmek için terapiye gitsek de terapistimizle görüşene kadar yolda geçirdiğimiz süre, kalabalık ve trafik daha bunalmış ve stresli hissetmemize sebep olabiliyor. Online terapi ile yolda daha az zaman geçirmiş ve günümüzü daha verimli bir şekilde değerlendirmiş oluyoruz.

3-) Fiziksel sınırlarınız olsa da online terapi alabilirsiniz.

Bazılarımızın hafta içi her gün iş yerinde olması gerekiyor, bazılarımız türlü sebeplerden dolayı evimizden ayrılamıyoruz. Evde bakım vermemiz gereken bir yakınımız olabiliyor veya fiziksel bir engel dolayısıyla hareket etmek konusunda güçlük çekebiliyoruz. Rahat ve kolay bir şekilde hareket edebilir durumda olmak, herkes için geçerli değil. Fakat mental sağlık konusunda destek almanın ve terapiye erişebilir olmanın hepimiz için mümkün olması gerekiyor. Online terapi fiziksel engellerin ortadan kalkması adına iyi bir çözüm yolu sunuyor.

4-) Online terapi, terapiye başlama kararını almayı kolaylaştırabilir.

Terapiye başlama kararı, birçoğumuz için kolay veya hızla alınabilecek bir karar değil. Fakat buna ek olarak sosyal fobi veya agorafobi gibi psikolojik problemlerle baş etmeye çalışan kişiler için terapiye gitmek daha endişe verici olabiliyor. Evden çıkmak, yeni bir sosyal ortama girmek, insanlarla iletişim kurmak gibi eylemler bu kişilerin kaygı seviyelerini artırabiliyor. Online terapi ile kendini rahat ve güvende hissettiğin bir ortamdayken terapi hizmetine ulaşabilmek, terapiyi farklı arka planları olan birçok kişi için daha erişilebilir kılıyor.

5-) Terapiye devam edebilmek için aynı konumda kalmanız gerekmez.

Online terapi alıyorsanız şehir ya da ülke değiştirmek terapi sürecinizin aksamasına neden olmaz. Yurt dışına taşınan birçok kişi, ana dilinde terapi almak isteyebiliyor. İkinci bir dilde kendisini çok iyi ifade edemeyeceği veya terapistinin onu tam olarak anlamayacağı endişesi taşıyor. Online terapi, terapistinden uzak bir yerde ikamet eden kişiler için büyük bir kolaylık sunuyor. Yaşadığınız yerin değişmesi, terapi sürecinizin sekteye uğramasına neden olmuyor.

6-) Online terapi, geleneksel terapiye kıyasla genellikle daha ekonomiktir.

Online terapi hem terapist hem de danışan için daha ekonomik olabiliyor. Terapi hizmetini online vermek, terapistin ofis masrafları ve kira gibi giderlerinin azalmasında etkili oluyor. Giderlerinin azalması, terapistin de ücretini daha erişilebilir bir noktada tutmasını kolaylaştırıyor.

Online terapiye dair endişeler

Tüm bu faydalarının yanı sıra online terapiye başlamak aklınıza “Online terapi yüz yüze terapi kadar etkili olabilir mi?” sorusunu getiriyor olabilir. Geleneksel olanın yüz yüze yapılan terapi olması sebebi ile online terapiye dair birtakım önyargılar hala mevcut ve siz de online terapinin ne kadar etkili olacağına dair endişeler taşıyor olabilirsiniz. Araştırmalar, online terapinin de yüz yüze terapi kadar etkili olabileceğini gösteriyor. Bu konuda yapılan bir çalışmaya göre online Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT), orta ölçekte şiddetli bir depresyonun iyileşme sürecinde yüz yüze terapi kadar etkili oluyor. Benzer şekilde, online yürütülen bilişsel davranışçı terapinin panik atak, sosyal anksiyete ve yaygın anksiyete bozukluğu konusunda yüz yüze terapi ile eşit seviyede etkili olduğunu gösteren çalışmalar bulunuyor.

Online terapi ve aslında genel olarak terapi ile ilgili birçok insanın kafasında soru işareti uyandıran noktalardan bir diğeri ise görüşmelerin gizliliği ve terapistin yetkinliği konusunda. Tıpkı geleneksel terapide olduğu gibi online terapide de gizlilik ve terapistin alanında yetkin olması en önemli kriterler arasında. Bu endişelerin ne kadar geçerli olduğunun farkında olan ve bu işi hassasiyetle yürüten Hiwell uygulaması, terapistlerinin klinik psikolog ünvanını almış olmasına ve alanlarında uzman kişiler olmasına özellikle dikkat ediyor.

Nasıl başlamalı?

Hiwell online terapi uygulamasını indirdiğinizde sizi daha yakından tanımak amacıyla sorulan birkaç soruyu yanıtlıyor ve size en uygun uzman psikolog ile eşleşiyorsunuz. Terapistinizle yaptığınız ücretsiz ön görüşmenin ardından seanslarınıza başlayabiliyorsunuz. Yaptığınız seanslar hiçbir şekilde kimse tarafından kaydedilmiyor ve görüşmelerin gizliliği garanti altına alınıyor. Bu bilgiler ışığında online terapiyi güvenilir ve kaliteli bir ortamda denemek isterseniz Hiwell’i indirebilir ve ücretsiz ön görüşmenizi planlayarak sürece başlayabilirsiniz.

Terapinin etkili olmasındaki en önemli faktörlerden biri devamlılık ve online terapi devamlılığı sağlama konusunda kolaylaştırıcı bir rol oynuyor. Bunun yanı sıra online terapi ve yüz yüze terapi arasında alınan hizmet ve terapinin etkileri açısından kayda değer bir fark bulunmuyor. Bu sebeple kendi içinde bulunduğunuz şartları değerlendirebilir ve terapiye başlama konusunda ilk adımı Hiwell uygulamasını indirerek atabilirsiniz. Daha iyi hissetmek, daha iyi ilişkiler kurmak, daha sağlıklı bir yaşam sizin de hakkınız. Tüm bunları bir gün daha ertelemeyin!

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal