Sigortasız işçi çalıştırmaya son! Sosyal güvencesi olmayan işçi çalıştırmanın cezaları belli oldu! Sigortasız kaçak işçi çalıştırma şikayet dilekçe örneği

İşverenlerin büyük risk alıp kaçak işçi çalıştırması halinde ihbar edilmesiyle cezalara tabi tutulması gündeme gelirken cezasının ne kadar olduğu araştırılmaya başlandı. Sigortasız işçi çalıştırma ihbar hattı ALO 170 aranarak ihbar edilebilir. Sigortasız kaçak işçi çalıştırma dilekçe örneği ve cezası hakkında detaylar haberimizde.

20.06.2022-11:39 - (Son Güncelleme: 20.06.2022-11:39) Sigortasız işçi çalıştırmaya son! Sosyal güvencesi olmayan işçi çalıştırmanın cezaları belli oldu! Sigortasız kaçak işçi çalıştırma şikayet dilekçe örneği

Günümüzde birçok işveren masraflardan kaçınmak için sigortasız işçi çalıştırmaktadır. Fakat çalışanın sigortasının olmaması ve hayati riskli olunan işler için fazlasıyla önemlidir. Özellikle yabancı uyrukların sosyal güvence olmadan çalıştığı ile rastlanırken hükümet bu duruma el attı. Artık hem kendi hakkınızı hem de başkasının hakkını savunabileceksiniz. ALO170 hattı aranarak sigortasız çalıştıran işyerlerinin ihbarı yapılabilir. Bunun yanı sıra kişiler sigortasız çalıştığını belli edecek dilekçe ile şikayette bulunabilirler. Peki, sigortasız işçi çalıştırma dilekçesi nasıl yazılır, cezası nedir? İşte detaylar...

Sigortasız kaçak işçi çalıştırma dilekçe örneği

...SOSYAL GÜVENLİK İL MÜDÜRLÜĞÜNE

    ...Sosyal Güvenlik İl Merkezine

Müdürlüğünüzde/Merkezinizde...sicil sayılı dosyada, ...adına işlem gören,...adresinde kurulu, ... İşyerinde, tarihinden beri sigortasız olarak çalışmaktayım. İşyerinde bir an önce denetim yapılarak, çalıştığımın tespiti ve işe giriş tarihim itibariyle sigortamın başlatılması hususunda bilgilerinizi ve gereğini arz ederim.

Şikayetçi ad-soyad / imza

TC Kimlik numarası / Sigorta Sicil Numarası

Adres

Telefon

...SOSYAL GÜVENLİK İL MÜDÜRLÜĞÜNE

   ...Sosyal Güvenlik Merkezine

Müdürlüğünüzde/Merkezinizde ...sicil sayılı dosyada, ...adına işlem gören,... adresinde kurulu, ... işyerinde, .../../... - .../.../... tarihleri arasında ... olarak çalıştım. İşveren çalıştığımda süre içerisinde sigortamı yapmadı. İşyeri hakkında gerekli inceleme ve denetim yapılarak, belirttiğim tarihler arasında işyerinde çalıştığımın tespiti ve geriye dönük olarak sigortamın yapılması hususunda bilgilerinizi ve gereğini saygılarımla arz ederim.

Şikayetçi ad-soyad / imza

TC kimlik numarası / Sigorta Sicil Numarası

Adres

Telefon

Sigortasız işçi çalıştırma cezası

Sigortasız işçi çalıştırma ihbar ödülü nedir?

İşyerinde sigortasız işçi çalışımının ihbar edilmesi ve bu durumunun SGK üzerinden şikayetinin oluşturulmasının ödülü bulunmaktadır buna ise ihbar ödülü denir. Sosyal güvencesini yapmadan işçi çalıştıran ve bunun ihbarını yapan kişilere devlet tarafından bir miktar para yardımı yapılmaktadır.

2022 Sigortasız işçi çalıştırma cezası ne kadar?

-Çalışma izni olmadan işyerinde yabancı uyruklu çalışanın bulunması halinde her biri için ödenecek ceza tutarı 16.066 TL

-Çalışma izni bulunmadan işveren bağlı olarak hizmet veren yabancı uyruklular için ise 6.421 TL

-Çalışma izni olmadan ve bağımsız olarak çalışan yabancılar için 12.854 TL

Yukarıda belirtilen durumlarda sigortasız işçi çalıştıran işverenlere bu durum üzerinden 2 kere ceza kesilmesi ve hala kaçak işçi çalıştırmaya devam edilmesi halinde kesilen tutarın iki katı ile yükümlü tutulacaktır.

Sigortasız işçi çalıştırma

1 ay sigortasız işçi çalıştırma cezası ne kadar?

Bir işçinin 1 aylı sigortasız çalıştırılması durumunda işverene kesilen ceza tutarı 4 asgari ücrete denk gelen ücrettir. Sigortasız işçi çalıştırma ihbarının yapılmasının ardından işverenler, belirlenmiş diğer cezayı da ödemediği takdirde işveren icra yoluna düşecektir.

Şahsenem Aktaş
sahsenem@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal