SGK prim gecikme faizi ne kadardır? SGK aylık prim ödeme miktarı ve gecikme faizi hesaplama

Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) prim borcu olanları borçlarını süresi içinde ödememesi durumunda gecikme faizi uygulanır. Prim borçlusuna yansıtılan bu mali zam uygulamasının ne kadar olduğu da araştırılan konusudur. Peki ödeme günü geciken SGK prim gecikme faizi ne kadardır? İşte, SGK aylık prim ödeme miktarı ve gecikme faizi hesaplama..

23.03.2022-16:23 - (Son Güncelleme: 23.03.2022-16:23) SGK prim gecikme faizi ne kadardır? SGK aylık prim ödeme miktarı ve gecikme faizi hesaplama

Tüm Kamu ve Kuruluşlarının uygulamaya aldığı ödenmemesi durumunda işleme alınan gecikme zammı Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından da prim borcu olan alacaklılarına yansıtılır. SGK'ya prim borcu olan borçlunun borcunu süresinde ödemediği takdirde borcuna ek olarak uygulanan gecikme zammının ise ne kadar olduğu prim borçluları tarafından en çok araştırılan konu arasında yer alır. Haberimizin detayında yasal ödeme süreci sonunda borç ödeninceye kadar prim borçlusuna yansıtılan mali zam ile ilgili detaylara ulaşabilirsiniz.

SGK prim gecikme faizi ne kadardır?

SGK prim gecikme faizi ne kadardır?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasını taşıyan Cumhurbaşkanlığı kararı ile birlikte SGK prim borçlarına uygulanan zam oranları değiştirilmiş ve gecikme faizi adı altında alınan oran yüzde 2.28'ten yüzde 1.98'e düşürülmüştür. Sonuç olarak prim borçlusu borcunu yasal süresinde ödemediği takdirde 2022 yılında asgari ödeme tutarı dışında kalan dönem borcuna güncel SGK gecikme faizi oranı yüzde 1,98 olarak yansıtılır. 

SGK prim gecikme faizi hesaplama

SGK prim gecikme faizi ne kadardır?

Kredi gecikme faizlerinin nasıl hesaplandığı yönünde yapılan açıklamalarda ise gecikme faizinin 'Tüketici Kredisi Sözleşmeleri Yönetmeliği' kapsamında yer alan formül ile hesaplandığı bildirilir. Yönetmelikte bulunan formül ise "geciken anapara tutarı*geciken gün sayısı*gecikme faizi/30 = gecikme faizi tutarı" şeklindedir.

SGK tarafından pirim ve diğer alacaklar için ayrılan yasal süre içinde borç tam olarak ödenmediği takdirde ödenmeyen kısmi sürecin bittiği günden sonraki ilk 3 aylık süreçte her bir ay için yüzde 3 (yüzde 2) oranında gecikme cezası uygulanır. Ayrıca, ödenmeyen her ay için de mevcut tutarlara yasal sürenin bittiğini gösteren tarihten başlayarak borcun ödendiği tarihe kadar her ay için ayrı ayrı olmak üzere 'Hazine Müsteşarlığı' tarafından açıklanacak olan iskontolu ihracı sağlanan Devlet iç borçlanma senetlerinde yer alan aylık orandaki ortalama faizlerin bileşik bazı uygulanması şartıyla ayrı bir gecikme zammı hesaplanarak borçluya yansıtılır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal