Seyreltme Projesinin Detayları: Türkiye'de 16 İl Suriyelilere Kapatıldı!

Suriye’de yaşanan iç savaş nedeniyle milyonlarca vatandaş Türkiye’ye göç etti. Türkiye’de demografik yapısının bozulmaması adına seyreltme planı devreye sokuldu. Bu kapsamda 16 ilde Suriyelilerin kaydına izin verilmiyor. İşte o il ve ilçeler…

22.02.2022-13:57 - (Son Güncelleme: 22.02.2022-13:57) Seyreltme Projesinin Detayları: Türkiye'de 16 İl Suriyelilere Kapatıldı!

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Suriyelilerin Türkiye’nin demografik yapısının bozulmaması adına ‘seyreltme’ uygulamasının yapıldığını açıklamıştı. 

Hürriyet gazetesi Ankara Temsilcisi Hande Fırat, Bakan Soylu’nun açıkladığı seyreltme projesinin ayrıntılarını köşesinde anlattı. Planın ayrıntılarını detaylı şekilde anlatan Hande Fırat, ‘Suriyelilerin bir mahallede, ilçede adeta gettolaşmalarına müsaade edilmiyor. Yabancı nüfusunun mahalle nüfusunun yüzde 25’ini aşmasına izin verilmiyor’ diyerek projeyi özetledi. 

16 İL SURİYELİLERE KAPATILDI

Ortaya çıkan projenin Ankara’da iki Suriyeli tarafından öldürülen Emirhan Yalçın olayından sonra gündeme geldiğini ifade eden Fırat, şunları kaydetti;

‘1- Öncelikle bu yerleşim yerleri yabancılar için kayda kapatılıyor. Yine Suriyeli nüfusun yoğun olduğu 16 il (Ankara, Antalya, Aydın, Bursa, Çanakkale, Düzce, Edirne, Hatay, İstanbul, İzmir, Kırklareli, Kocaeli, Muğla, Sakarya, Tekirdağ ve Yalova), 52 ilde toplam 800 mahalle, İstanbul’da Fatih ve Esenyurt ilçeleri her türlü statüden tüm yabancıların başvurularına kapatıldı.


2- Kayıt kapama dışında atılan ikinci adımda ise yoğunluğun bulunduğu yerleşim yerlerindeki Suriyeliler gönüllülük esasıyla farklı ilçe ve illere yerleştiriliyor.’

Proje ile ilgili değerlendirmelerini aktaran Hürriyet yazarı Hande Fırat, ‘Suriyelilerin geri dönüşü için öncelikle o topraklara yeniden istikrarın gelmesi gerektiğine şüphe yok. Sadece istikrar da değil, kimi geri dönüşlerde kararı oluşacak hükümet de belirleyecek. Gerçekçi olursak yakın gelecekte Suriyelilerin ülkesine dönmelerini beklemek doğru olmayacaktır. Ancak Türkiye’nin Suriye topraklarında istikrarı öncelediğini de unutmamak gerekiyor’ dedi. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal