Seyit Onbaşı'nın taşıdığı merminin ağırlığı neydi, kaç kilogramdı? Seyit Onbaşı'nın hikayesi

Çanakkale Zaferi'nin 107. yıl dönümüne kısa bir süre kala Seyit Onbaşı tekrardan gündeme geldi ve araştırma konusu oldu. Çanakkale savaşı sırasında kaldırdığı mermi ve verdiği emek ile yıllardır anılan Seyit Onbaşı'nın aslında kim olduğu ve hikayesi merak ediliyor ve araştırılıyor. Seyit Onbaşı kimdir? Seyit Onbaşı kaç kilogram mermi taşımıştı? İşte çok merak edilen Seyit Onbaşı'nın hikayesi...

16.03.2022-20:02 - (Son Güncelleme: 16.03.2022-20:03) Seyit Onbaşı'nın taşıdığı merminin ağırlığı neydi, kaç kilogramdı? Seyit Onbaşı'nın hikayesi

Çanakkale savaşı sırasında Seyit Onbaşı'nın kaldırıp taşıdığı ve savaşın seyrini değiştirecek olan top mermisinin ağırlığı 276 kilogram idi. 

Kocaseyit (Seyit Onbaşı) Kimdir?

1889 yılında Balıkesir’in Havran ilçesinin Çamlık (eski adıyla Manastır) Köyünde dünyaya gelen Seyit Onbaşı'nın babası Cuburoğulları'ndan Abdurrahman, annesi ise aynı köyden olan Emine Kadın’dır. Aynı köyden Şakir kızı Emine ile evlenmiş beş çocuk sahibi olmuştur. Cumhuriyet döneminde, soyadı kanunu ile beraber “Çabuk” soyadını aldı.

Seyit Onbaşı askerlik çağına geldiğinde diğer bir çok yaşıtıyla beraber Çanakkaledeki Mecidiye Tabyası'nda topçu neferi olarak görev almıştır.

Asıl adı Seyit Çabuk olan çanakkale savaşı'nın kahraman onbaşısıdır. çanakkale savaşı sırasında Queen Elizabeth ve ocean zırhlıları, Kilitbahir (Çanakkale ilinin Eceabat ilçesine bağlı bir köydür.) önlerine gelerek ateş açmaya başlayınca koca seyit, tek başına 276 kiloluk top mermisini omuzlayarak bataryaya sürmüş ve topu ateşleyerek ocean zırhlısını batırıp savaşın kaderini değiştirmiştir.

Kocaseyit

Ama bundan daha ilginci Atatürk, savaş anında bu kadar büyük bir kahramanlık gösteren koca seyit'i bizzat tebrik eder ve onunla zafer fotoğrafı çektirmek ister. fotoğraf çekilmek için koca seyit'in topu kaldırarak poz vermesi istenir, fakat ne kadar uğraşsa da koca seyit topu kaldıramaz. Anlaşılır ki koca seyit topu kaldırmayı savaş anındaki heyecan ve imanla başarmıştır. Bunun üzerine atatürk topun aynısının tahtadan yapılmasını emreder ve koca seyit bunu kaldırarak poz verir. Bu fotoğraf birçok tarih kitabında yer almaktadır.

Seyit Onbaşı'nın bu başarısı ve zaferinin önemi kısa sürede herkese yayılır. Kendisine yaptıklarının ve başarısının bir karşılığı olarak 'onbaşılık' rütbesi layık görülür. Harbin son bulmasının ardından köyü olan Çamlık'a geri dönen Seyit Onbaşı, hayatının geri kalan günlerini köyünde, Balıkesir'de geçirmiştir. Muharebeden 24 yıl sonra yani 1939 yılında zatürre nedeniyle hayatını kaybetmiştir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal