18 Mart Çanakkale Zaferi'nin bu yıl kaçıncı yıl dönümü?

Türk tarihinin en unutulmaz ve güçlü savaş ve zaferlerinden birisi olan Çanakkale Zaferi bu cuma 18 Mart'ta bütün ülkede sevinç, coşku ve gurur içerisinde kutlanacak. Geçmişten günümüze kadar unutulmayacak izler bırakan ve her yıl biraz daha fazla sevinç ve coşkuyla kutlanan 18 Mart Çanakkale Zaferi'nin bu yıl kaçıncı yıl dönümü?

16.03.2022-19:33 - (Son Güncelleme: 16.03.2022-19:33) 18 Mart Çanakkale Zaferi'nin bu yıl kaçıncı yıl dönümü?

7'den 70'e tüm Türk milletinin coşkuyla, gururla, sevinçle kutladığı ve Türk askerinin tarihteki en büyük zaferlerinden birisi olarak anılan 18 Mart Çanakkale Zaferi'nin bu yıl 107. yıl dönümünü yine yüce duygularla kutluyor olacağız.

3 kasım 1914'de çanakkale boğazı'nda başlayan deniz savaşının zaferle sonuçlandığı tarihtir. 25 nisan 1915'de kara savaşının da başlamasıyla birinci dünya savaşı'nın en kanlı savaşlarından biri yaşanmıştır. savaş bir sonraki yıla kadar sürmüş ancak mevsim şartlarının ağırlaşması, savaşın uzaması ile kaynakların azalması ve tabii ki türk askerinin yazdığı destan sayesinde 9 ocak 1916'da çanakkale savaşı sonlanmış, cephe tamamen kapanmıştır. türk halkı sadece savaşı değil anafartalar kahramanını da kazanmıştır.

Mustafa Kemal ATATÜRK önderliğinde kahraman Türk ordusunun Çanakkale Cephesi'nde verdiği büyük mücadele ve savunma, sadece Türk tarihimizin değil tüm dünyanın tarihini tekrardan yazacak ve değiştirecek nitelikteydi. Çanakkale Cephesi'nde alığımız galibiyet ve başarı tüm dünyayı etkilemiş, diğer ülkelerin güç dengelerini değiştirmiş ve Türk milletinin yüceliğini, başarısını, gücünü tüm dünyaya kanıtlar nitelikteydi.

Bu zafer, yeni kurulacak türkiye cumhuriyeti'nin ilk ayak seslerini ilk direnişini tarih sahnesine yazılmasını sağlamış hadisedir. İnsanları bir şeye inandırmak için onlara somut önekler göstermeniz gerekir. Eğer bu başarı olmasaydı insanlarımız kurtuluş savaşı için çok inançlı olmazlardı.

18 Mart Çanakkale Zaferi

dur yolcu! bilmeden gelip bastığın,

bu toprak, bir devrin battığı yerdir.

eğil de kulak ver, bu sessiz yığın,

bir vatan kalbinin attığı yerdir.

bu ıssız, gölgesiz yolun sonunda,

gördüğüm bu tümsek, anadolu’nda,

istiklal uğrunda, namus yolunda,

can veren mehmed’in yattığı yerdir.

bu tümsek, koparken büyük zelzele,

son vatan parçası geçerken ele,

mehmed’in düşmanı boğduğu sele,

mübarek kanını kattığı yerdir.

düşün ki, hasrolan kan, kemik, etin

yaptığı bu tümsek, amansız, çetin,

bir harbin sonunda, bütün milletin,

hürriyet zevkini tattığı yerdir.

necmettin halil onan

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal