Şampiyonlar Ligi'nde yeni format nasıl olacak? İsviçre usulü lig nedir, nasıl olur?

Futbolun bir numaralı turnuva organizasyonlarından olan Şampiyonlar Ligi'nde son yıllarda konuşulmaya başlanan format değişikliği üzerinde karara varıldı. Futbol severler yeni sistemi belli olan turnuvanın değişen formatını öğrenmek için araştırma yapmaya başladılar. Peki Şampiyonlar Ligi'nin yeni formatı nedir, işte detaylar...

10.05.2022-19:41 - (Son Güncelleme: 10.05.2022-19:41) Şampiyonlar Ligi'nde yeni format nasıl olacak? İsviçre usulü lig nedir, nasıl olur?

UEFA'nın Şampiyonlar Ligi için verdiği son dakika bilgisi futbol gündemine bomba gibi düştü. UEFA artık Şampiyonlar Ligi'nde yeni formata geçildiğini açıkladı. Yeni formatın uygulanacağı tarih ise 2024-2025 sezonlarını kapsıyor. İşte açıklanan yeni formatın detayları...

Yeni format olan İsviçre sistemi nedir?

UEFA kulüp organizasyonlarının tamamında (şampiyonlar ligi, avrupa ligi, konferans ligi) yeni formata geçildiğini duyurdu. Bu formatla beraber grup sistemi yerine lig sistemi uygulanacak. Mevcut durumda 4 takımla 8 grup şeklinde oynatılan organizasyonda artık lig usulleri işleyecek. Bu sisteme "İsviçre Sistemi" deniyor.

Takımlar kaç maça çıkacak?

Yeni formatla beraber 32 takımla oynatılan grup müsabakaları 36 takımla lig usulüyle oynanacak şekilde değiştiriliyor. Yeni formatla beraber Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi'ndeki takımlar 4'ü iç saha 4'ü dışarda olmak üzere 8 takımla 8 maç yapacak. 2'li maç sistemi olmayacak (deplasman müsabakası yok) ve maçların hangi takımların ev sahipliğinde olacağı kurayla belirlenecek. Konferans Ligi'nde ise 3'ü içerde 3'ü dışarda olmak üzere 6 takımla toplamda 6 maç yapılacak.

Şampiyonlar Ligi'ne fazladan gelecek 4 takım neye göre belirlenecek?

UEFA Ülkeler sıralamasında 5'inci sırada yer alan ülkenin o sezon ligini 3'üncü sırada bitiren takımı, direkt olarak grup aşamasına dahil olacak.

"Şampiyonlar Yolu" olarak adlandırılan Play-Off sisteminden gelecek olan 4 takım sayısı 5'e yükseltilecek.

Diğer iki kontenjan için önceki sezonda UEFA organizasyonlarından en fazla puan alan iki ülkeden bir takım yer alacak.

Kadir Buğra Demir
kbugrademir@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal