UPJ Darlığı Tanı ve Tedavisi

Normal idrar sisteminde, idrar böbrekten üreter yoluyla mesane içine akar. Çocuklarda üretero-pelvik bileşke (UPJ) darlığı, idrar akışını yavaşlatan veya engelleyen üreter ve böbrek arasında bir tıkanıklığın söz konusu olduğunu gösterir.

30.03.2020-18:42 - (Son Güncelleme: 30.03.2020-18:42) UPJ Darlığı Tanı ve Tedavisi

Ağır vakalarda, idrar böbrek tarafından tahlil edilemez, organı gerebilir ve kalıcı hasara neden olabilir.

UPJ Darlığı Tanısı

UPJ darlığı genellikle doğum öncesi teşhis edilebilir. Eğer doktorunuz prenatal ultrason sırasında bebeğin böbreklerinde çok fazla idrar görürse, “hidronefroz” olarak adlandırılan böbrekte idrar birikmesi tanısı konur. Böbrekte görülen idrar birikmesi idrar akışını engelleyen UPJ darlığına neden olabilir.

Doğum öncesi ultrasonda çocuğunuzda hidronefroz olduğu tanısı konursa, doktorunuz hamileliğinizi daha yakından takip etmek isteyebilir ve zamanla herhangi bir değişiklik olup olmadığını kontrol etmek için daha fazla ultrason kontrolü yapabilir.

İyi haber ise, genellikle bu darlığın ve tıkanıklığın herhangi bir soruna neden olmamasıdır.

Eğer hidronefroz (böbrekte idrar birikmesi ) prenatal ultrasonografi sırasında görülürse, doktorunuz genellikle doğumdan sonra birkaç hafta içinde aşağıdaki testleri talep edebilir:

Böbrek ultrasonu: Yeni doğan bebeğin böbreklerine bakmak için ultrason testi istenir. Bu sayede hidronefrozin ne kadar ciddi bir durumda olduğu incelenir.

Voiding sistografi: Bu özel testte X-ray ile bebeğin üretra ve mesane anatomisine bakılır.

Böbrek tarama testi: Bu test iki böbrek fonksiyonu arasındaki farkı ölçmek ve üriner sistemdeki tıkanma derecesini tahmin etmek için yapılır.

Kan testleri: Çocuğunuzun böbreklerinin nasıl çalıştığını görmek için yapılır.

İdrar tahlili ve idrar kültürü testi: Laboratuarda idrar tetkiki yapılır ve mikroskobik kan, protein ve diğer kimyasallar incelenir.

UPJ Darlığı Tedavisi

Genel olarak, UPJ darlığı tedavisi tıkanıklığın şiddetine bağlıdır. Hafif vakalarda, belirtiler ciddi sıkıntılara yol açmazken, eğer tıkanıklık büyükse yeniden tekrarlanan testlerle birlikte bir tedavi şekli belirlenir. Böbreklerde hasar varsa ve buna benzer ciddi durumlarda ameliyat gerekli olabilir.

Endoskopik Tedavi

UPJ darlığı için endoskopik ameliyata gerek duyulduğunda, cerrah tek bir kesik ile bloke olan tıkanıklık etrafında idrarı yönlendirecek bir operasyon yapar. Hastalarda ameliyat sonrası daha az ağrı olur ve daha kısa sürede iyileşme gerçekleşir. Aynı zamanda enfeksiyon riski de azalmış olur.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal