Tripofobi (Delik Korkusu) Nedir?

Tripofobi yani delik korkusu, birçok kişinin gündelik hayatını olumsuz etkileyen bir durumdur. Peki, tripofobi nedir? Tripofobi belirtileri nelerdir?

11.02.2020-16:08 - (Son Güncelleme: 22.10.2021-17:17) Tripofobi (Delik Korkusu) Nedir?

Tripofobi, kişinin farklı biçimlerdeki delik görüntülerine karşı kötü hissetmesi ve sonra korkması, hoşnutsuzluk yüzünden mutsuz hissetmesidir. Korku veren bu hissiyat, birçok insanda görülür. Peki, tripofobi nedir? Tripofobi neden olur?

TRİPOFOBİ NEDİR?

Kişinin gördüğü deliklerden korkması, tripofobiye işarettir. Tripofobi kişi hoşnutsuzluk ve korku duyar. Zararsız olan yuvarlaklardan korkar. Tehlikesiz yuvarlakların küme haline gelmesinden korku duyulur. Çilek, tripofobinin en bilindik nesnelerindendir. Çileğin üzerinde  yer alan yuvarlaklar, tripofobiye sebep olan insanlarda korkuya neden olur. 

TRİPOFOBİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Tripofobi, küçük noktalardan korkulduğunda kendini gösterir ve belli başlı semptomlarla ortaya çıkar. Semptomlar insandan insana değişmektedir. Semptomlardan en bilindik olanları mide bulantısı, kaygı, ciltte aşırı derecede kaşınma, panik atak geçirme ve şiddetli derecede korku hissidir. Hoşnutluk duyguları sürekli değişiktir. Bisküvi üstünden rahatsız olan bazen çilekten rahatsız olmaz. Bisküvi, nar, çilek ve peynir, tripofobiyi tetikleyen en rahatsız edici nesnelerdir. Yılan derisi ve kurbağa da rahatsızlık veren şeyler arasındadır. 


TRİPOFOBİ NEDEN ORTAYA ÇIKAR?

Ruh sağlığı uzmanlarını bu konuda hem fikir olmamıştır. En bilinen üç teoriden ilki, “insanın hastalık ve tehlikelere karşı verdiği evrimsel tepkidir". İnsan doğası gereği insan bazı şeyleri tehlikeli olarak algılar. Delikli nesne önceden geçirilen hastalığa benzetilebilir. Bilinçaltının yaptığı bu oyun, insanın küçük deliklerden korkmasına neden olur. 

TRİPOFOBİYİ NELER TETİKLER?

Tripofobi mağdurları ellerinden gelmeyen sebeplerden ötürü birçok nesneden ciddi şekilde etkilenebilir. En sık rastlanılan tetikleyici nesneler cilt hastalıkları, sünger, çilek, sabun köpüğü, petek, mercan, su damlacıkları, arı kovanı, nar, mısır, meyve tohumları,  bisküvi ve ilaç tabletleridir. 

TRİPOFOBİ TESTİ VAR MIDIR?

Tripofobi testi henüz keşfedilmemiştir. Lakin bir ruh sağlığı uzmanı hastasını iyice inceledikten sonra bireye tripofobi tespiti koyabilir. Tripofobi bazı durumlarda bireyin ruh sağlığını etkileyebilir. Bu durumda fizik muayene, laboratuvar testleri ve beyin görüntüleme işlemleri yoluyla teşhis konulabilir. Bilişsel davranışçı terapi yöntemleri özellikle fobiye sahip olan insanlar için uygundur. Tedavi yönetimi kişisel tercihlere, önceki deneyime ve stresin şiddetine bağlıdır. Tripofobiyi hafifletmek için kısa süreli tedaviler uygulanmakla birlikte uzun süreli kalıcı tedavi anca psikolojik yöntemlerle olur.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal