RDW Nedir? Neden Yükselir?

Çağımızın sağlık sorunlarından birçoğunun göstergesi olan kırmızı kan hücrelerinin hacmindeki değişiklikler kısaca RDW şeklinde ifade edilir.Peki, RDW Nedir? Neden Yükselir? İşte merak edilen soruların yanıtları haberimnizde...

14.06.2018-17:21 - (Son Güncelleme: 14.06.2018-17:12) RDW Nedir? Neden Yükselir?

Çağımızın sağlık sorunlarından birçoğunun göstergesi olan kırmızı kan hücrelerinin hacmindeki değişiklikler kısaca RDW şeklinde ifade edilir.Peki, RDW Nedir? Neden Yükselir? İşte merak edilen soruların yanıtları haberimnizde...

Normal durumda, kırmızı kan hücreleri sürekli olarak üretilmekte ve sabit bir hızda kandan uzaklaştırılmaktadır. Genç, olgunlaşmamış kırmızı kan hücreleri olgun kırmızı kan hücrelerinden daha geniştir. Büyük ve küçük kırmızı kan hücrelerinin tahmin edilebilir oranları vardır, bunlar bir grafikte normal değerler olarak çizilebilir.

Aneminin bazı türlerinde, RDW normalden daha yüksek olabilir, çünkü daha olgunlaşmamış veya anormal kırmızı kan hücreleri istatistiksel değer aralıklarını çarpıtabilir. Ancak RDW sonucu tam olarak spesifik değildir. Bir doktor olağandışı bir anemi formundan şüpheleniyorsa, teşhis koyabilecek daha karmaşık testler de uygulanmalıdır.

Hamilelik esnasında kontrol edilen bu değerlerde bir bozukluk varsa doktorunuz RDW değerlerine ilişki farklı testler isteyebileceği gibi, Akdeniz anemisi veya B12, folat, folik asit vs. gibi çeşitli beslenme yetersizliklerinden doğabilecek eksiklikleri de bu testle değerlendirebilir. Bu testler farklı kanser türlerinin teşhisinde de büyük bir öneme sahiptir.

YÜKSEKLİĞİ NEDİR?

 

Olgun kırmızı kan hücrelerine nazaran genç kırmızı hücreler daha büyük boyuttadır. Bu yüzden vücudun yeni kırmızı kan hücrelerinin meydana getirilmesine yol açan etkenler bu değeri yükseltir. RDW yüksekliği b12  eksikliği, talesemi ya da demir gibi anemilere sebep olmaktadır. CBC tam kan sayımı anlamına gelir. Bu değer tam kan sayımı içinden çeşitli testlerden biri olarak karşımıza çıkar. Anormal durumların belirlenmesi için çeşitli faktörler vardır. Test sadece hücre boyut dağılımını ölçtüğünde bu değer normal bir aralıkta kalır ve bütün kan hücreleri küçük ya da büyük olarak ifade edilebilir.

NORMAL DEĞERİ NE OLMALIDIR?

Normal değer seviyesine bakıldığı zaman bu oranın yüzde .2-.5 olduğu söylenebilir. Daha önce belirtilen değer aralıkları kan testi yapılan makinanın durumuna göre farklılık gösterebilir. Normal olan aralığı anlamak için laboratuar testindeki aralıklara bakmak tavsiye edilmektedir.

YÜKSEKLİĞİNİN NEDENLERİ NELERDİR?

Bu değerin yükseklik seviyesi .5 oranının üzerinde olduğunda kırmızı kan hücreleri ciddi oranda değişmiş demektir. Değerin oranının yüksek olmasının çeşitli sebepleri mevcuttur. Bu oranın yüksek olma sebebini anlamak için MCV ile karşılaştırma yapılması gerekir. MCV ortalama parçacık hacmi anlamına gelir. Her kırmızı kan hücresi ortalama olarak bir alan kaplar. Bu alan miktarı MCV'dir. RDW ve MCV seviyelerinin artmasının çeşitli sebepleri bulunur. Kişi karaciğer hastası olabilir. Karaciğer vücudun en büyük organı olduğundan dolayı zarar olan kimyasal maddelerin çıkarılma görevini sağlar. Aynı zamanda vücuda önemli olan kimyasalları üretir. Hemolitik anemi sorunu da yüksek MCV ve RDW seviyesinin yüksek olduğunu işaret eder. Alyuvarların normalden daha erken bir süreçte zarara uğrama hali hemolitik anemi olarak tanımlanabilir.

DÜŞÜKLÜĞÜNÜN NEDENLERİ NELERDİR?

Kırmızı kan hücreleri ebat olarak az değiştiğinde bu değerin düşük olduğu anlamına gelir. Düşük değer .2'nin altındadır. Makrositer anemi sorunu bu değerin seviyesinin düşük olmasının nedenleri arasında yer alır. Makrositer anemi kan hastalığı olarak tanımlanabilir. Bu hastalık sürecinde kırmızı kan hücresi üretilmemektedir. Mikrositer anemi de aynı şekilde RDW seviyesinin düşmesine yol açar. Normal olmayan düzeyde küçük kan hücresi varsa mikrositer anemi mevcuttur.

Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın



DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal