CRP Nedir ve Neden Yükselir?

Pandemi dönemiyle en çok araştırılan enfeksiyonlardan biri olan CRP Nedir ve neden yükselir? Sorusunu sizler için araştırdık. İşte detaylar…

14.06.2018-17:10 - (Son Güncelleme: 19.08.2021-17:38)

Salgının hayatımıza girmesiyle beraber birçok konu hakkında daha detayı araştırmalar yapmaya başladık. Bu dönemde en çok merak edilen konulardan biri olan ve sıkça aratılan CRP Nedir ve neden yükselir? Sorularının detaylarının sizler için hazırladık...

CRP NEDİR?

CRP, karaciğer hücreleri tarafından üretilir. CRP testi, kandaki CRP (c-reaktif protein) seviyesini ölçen bir kan testidir. CRP proteini vücutta iltihabi bir durum olup olmadığını göstermede kullanılır. Yapılan CRP testi vücutta iltihabi durumun varlığını belirler fakat iltihaplanmanın nerede olduğuna dair herhangi bir bilgi vermez.

PEKİ NORMAL CRP DEĞERİ KAÇTIR?

Ortalama sağlıklı bir insanda CRP seviyesi 4.9 mg/L’nin ya da 8.0 mg/dL’nin altında bulunması beklenir. Bu değerler yapılan testlere göre farklılık gösterebilir.

CRP NEDEN YÜKSELİR?

CRP değerinin yükseklik göstermesinin birçok nedeni olabilir. Bunların başında vücutta iltihap olduğunda kandaki CRP seviyesi hemen yükselişe geçmesi gelir. Kanda CRP yüksekliği birçok nedenle ortaya çıkabilir.

-Enfeksiyon durumlarında CRP yükselir.

-Romatizmal hastalıklar durumlarında CRP yükselir.

-İltihaplı bağırsak hastalığı durumlarında CRP yükselir.

-Eklem enfeksiyonu durumlarında CRP yükselir.

-Bazı bağışıklık sistemini ilgilendiren hastalık durumlarında CRP yükselir.

-Pelvis enfeksiyonları durumlarında CRP yükselir.

-Koroner arter hastalığı ve kalp hastalıkları durumlarında CRP yükselir.

-Aşırı kilolu kişilerde CRP yükselebilir.

-Lupus gibi bağışıklık sisteminin hata ile sağlıklı vücut hücrelerine saldırdığı bazı hastalıklar

-Bakteriyel veya mantar enfeksiyonları durumlarında CRP yükselir.

-Ameliyatlardan sonra enfeksiyon gelişirse CRP yükselir.

-Kemik enfeksiyonları durumlarında CRP yükselir.

-Yanık durumlarında CRP yükselir.

-Bazı tür kanser durumlarında CRP yükselir. Özellikle göğüs, akciğer ve sindirim sisteminde ortaya çıkan kanserlerde CRP yükselebilir.

–Kötü huylu tümörlerde CRP yükselebilir.-Sigara dumanına maruz kalmak

-Çok hareketsiz olmak

-Aşırı düzeyde duygusal veya fiziksel stres altında olmak

-Aşırı miktarda işlenmiş gıda tüketmek

Ayrıca Kalp ve damarlara ilişkin sorunlar CRP yüksekliğine neden olabilir. Kalp krizi veya damar içi pıhtı sonrası felç gibi ani gelişen bir sorunun varlığını gösterebilir veya buna neden olabilir. Bu yüzden hasta, yüksek CRP değeri normal değerine gelene kadar hekim tarafından kontrol altında tutulmalıdır.

CRP TESTİ

KALP HASTALIĞINDA CRP’NİN ÖNEMİ

Özel metotlarla ölçülen bir CRP türevi de yüksek hassasiyete sahip (high sensitivity- ya da hs-CRP) C-reaktif proteindir. hs-CRP genellikle koroner arter hastalığı olan veya koroner arter hastalığından şüphelenilen kişilerde dikkat edilen bir durumdur.

Amerikan Kalp Derneği‘nin önerileri doğrultusunda hastaları hs-CRP seviyelerine göre koroner arter hastalığı riski açısından aşağıdaki şekildeki gibidir.

-Litrede 1 miligramdan az olan hs-CRP: Düşük risk

-Litrede 1 – 3 miligram arası olan hs-CRP: Orta seviyeli risk

-Litrede 3 miligramdan fazla olan hs-CRP: Yüksek risk

-Litrede 10 miligramdan yüksek olan hs-CRP: Kalp krizi veya damar içi pıhtı sonrası felç gibi ani gelişen bir kalp sorunun varlığını gösterebilir veya buna neden olabilir.

CRP YÜKEKLİĞİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Bu değerin yüksekliği genellikle vücutta meydana gelen iltihaplanmayla görülür. Bu durumun tedavisi uzman hekimler tarafından, CRP değerli normale getirilecek şekilde uygulanır. Tedavi sürecinde zayıf ve sağlıklı bireylerin iyileşme hızı daha etkilidir.

CRP DÜŞÜKLÜĞÜ

CRP değerinin düşük olması sağlıklı olduğunuzu ve vücudunuzda enfeksiyon olmadığını gösterir. Düşük kilolu ve sağlıklı bireylerde enfeksiyon olmadığı sürece CRP seviyesi düşük çıkar.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal