Hindistan Varyantının Belirtileri Nelerdir?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaptığı açıklamada İstanbul'da Hint varyantı Koronavirüse rastlandığını açıkladı. Peki, Hint Varyantı belirtileri nedir?

29.04.2021-10:49 - (Son Güncelleme: 29.04.2021-13:11) Hindistan Varyantının Belirtileri Nelerdir?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, akşam saatlerinde yapmış olduğu açıklamasında Koronavirüs mutasyonuna dair detaylı bilgilerini toplum ile paylaştı. Bakan Koca, İstanbul'da Hint varyantı virüsünün tespit edildiğini ifade etti. Peki, Türkiye'de kaç Hint varyantı var? Hint varyantı belirtileri nelerdir?

TÜRKİYE'DE KAÇ HİNT VARYANTI VAR?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, akşam saatlerinde yapmış olduğu açıklaması içerisinde Hint varyantına dair şu ifadeler yer buldu:

"Virüsün kendisini değiştirerek yeni formlara girerek ömrünü uzatsa da bunun bir sonu var. Şu an ülkemizde en çok görülen İngiltere varyantıdır. Brezilya ve Güney Afrika varyantları da görülmüştür. Son olarak İstanbul'da 5 vatandaşımızda Hindistan varyantı da gözlendi. Ülkemizde bu varyant ilk kez görüldü ve vakalar takip edilmektedir."

HİNT VARYANTI BELİRTİLERİ NEDİR?

Dünya üzerinde birçok ülkede enfeksiyonların bir anda hızla yükselmesinin altında yeni varyantların etkisi olduğu ifade edildi. Bunların başında da İngiltere örneği bulunuyor. Bazı bilim insanları, Hint varyantının dünyaya yayılmaya devam edecek bir tür "süper mutasyona" dönüşmüş olmasından büyük bir endişe duyuyor. 

En son Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus da Hindistan'daki durum ile ilgili "derin endişe" taşıdığını ifade etti. Hint varyantı, şimdiye kadar Almanya, Belçika, İngiltere, İsviçre, ABD, Avustralya ve Singapur'da görüldü. 

Dün itibarıyla da Türkiye'de beş kişide saptandığı açıklandı. İngiltere'de şimdiye kadar görülen vakalar arasında bu varyantı taşıyan vaka sayısı yüze yakın. Ancak bilim insanları, eldeki veriler ışığında bu varyantın vaka artışına sebep olup olmadığı konusunda kesin bir yorum henüz yapamıyor.

Virüsün üzerinde hücrelerin içine girmesini sağlayan ve dikeni andıran proteinler var. İşte Hint varyantında, bu proteinlerde meydana gelen iki mutasyon yer alıyor. Eğer virüse karşı vücutta üretilmiş bir antikor yoksa kişi enfekte olduktan sonra virüs vücutta hızlı bir şekilde yayılıyor. 

Bilim insanları Kovid-19 atlatmış veya şimdiye kadar aşı olmuş kişilerin, virüsün bu yeni formuna karşı, diğerlerine olduğu kadar dirençli olmayabileceği görüşünü paylaşıyor. Bu da enfeksiyon sayılarını artırma ve aşıların yetersiz kalması gibi tehlikeleri içerisinde barındırıyor.

Hint varyantında bulunan mutasyonlar, E484Q ve E484K olarak isimlendiriliyor. Bu mutasyonlar daha önce Güney Afrika Brezilya varyantlarında da tespit edilmişti. İngiltere'deki bazı vakalarda, İngiliz varyantı olarak B.1.1.7'de Hint varyantında olan mutasyonlar da görüldü. Hint varyantında ayrıca, Kaliforniya varyantı B.1.429'da saptanan L452R gibi başka mutasyonların da olduğu biliniyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal