Yerli Aşı CoviBel Nedir?

Prof. Dr. Gürsel, TÜBİTAK kontrolünde yürütülen aşı çalışmalarının detaylarını aktardı Peki, Yerli aşı CoviBel nedir? Diğer aşı türlerinden farkları nedir?

28.04.2021-14:55 - (Son Güncelleme: 28.04.2021-14:55) Yerli Aşı CoviBel Nedir?

AA'da yer bulan habere göre; İhsan Gürsel, TÜBİTAK Kovid-19 Türkiye Platformu çatısı altında çalışmaları devam eden ve Faz 1 çalışmaları süren VLP temelli aşıya ilişkin sorulara cevaplarda bulundu.

YERLİ AŞI COVİBEL NEDİR?

Ortadoğu Teknik Üniversitesinden (ODTÜ) Prof. Dr. Mayda Gürsel ile Bilkent Üniversitesinden Prof. Dr. İhsan Gürsel çiftinin, "dublör virüsler" olarak betimledikleri virüs benzeri parçacık (VLP) temelli yerli Kovid-19 aşısında, virüsün spike proteini, İngiliz varyantına uygun bir şekilde formüle edildi.

YERLİ AŞININ DİĞER AŞI TÜRLERİNDEN FARKI NEDİR?

VLP tipindeki aşıların dünyada kullanılan diğer aşı türlerinden farkının ne olduğu sorulması üzerine Gürsel, geliştirilmiş olan virüs benzeri parçacıkların, virüsü enfeksiyon oluşturmayacak şekilde taklit ederek bağışıklık tepkisi uyandırdığını ve hastalığa sebebiyet vermediğini ifade etti. Gürsel, ayrıca virüsün 4 yapısal proteinini de aşı antijeni olarak kullandıklarını açıkladı.

Tekniklerinde, virüsün proteinlerini hücrelerin üretmesinin ardından bunları bir araya getirip toplayarak önce VLP'leri oluşturduklarını ve ardından da hücreden dışarıya salınmasını sağladıklarını ifade eden Gürsel, "Bu süreçte virüs, hastalık yapıcı özelliği olan genetik şifresi olmadan vücutta dolaşarak neredeyse aynı etkiyi yaratabiliyor. Bu nedenle VLP temelli aşımıza ben "dublör virüs" diyorum." açıklamasında bulundu.

YERLİ AŞIDA YAN ETKİ VAR MI?

Aşının toksikoloji çalışmalarının 56 gün süre geldiğini ve şu ana kadar da herhangi bir yan etkiye sebebiyet verecek bir olayın meydana gelmediğini ifade eden Gürsel, şu açıklamalarda bulundu:

"Aşımız henüz Faz 1 aşamasında deneniyor. Bu çalışmaya toplam 36 kişi katılıyor. Klinik direktörü, gönüllülerde ciddi bir sorun gözlenmediğini belirtti. Faz 2'ye de 300 dolayında gönüllünün katılmasını bekliyoruz. Şu anda Faz 2'nin hazırlıklarını yapıyoruz. Elde ettiğimiz ürünlerle ilgili testler yaparak yeni metotlar geliştiriyoruz. Onların optimizasyonlarını yapıyoruz."

YERLİ AŞIDA DENEYLER NE AŞAMADA?

"Şu anda doz ayarlamalarının yanı sıra, yeni varyantların karakterizasyon çalışmalarını yapıyoruz. Biz şu anda ürettiğimiz Kovid-19'un spike proteinini, İngiliz varyantına uygun şekilde formüle ettik. İzlenimlerimiz, oldukça olumlu sonuçlar verdiği yönünde. Bu çalışmamızın hayvan deneylerine başladık. Güney Afrika ve Brezilya varyantlarına ait siparişlerimiz yapıldı ve Hindistan varyantının tasarımına da başladık. Şu anda önerimiz Faz 2 çalışmalarında aşımızın İngiliz varyantına karşı formüle edilmiş halini kullanabilmek, bunun için yetkililerle görüşüyoruz. Şu anda Çin'de görülen ilk Kovid-19 türüne karşı bir dublör, İngiliz varyantına karşı da başka dublör virüsümüz var. Aynısı Güney Afrika, Brezilya ve Hindistan varyantlarına karşı da oluşturulacak."

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal