Öğle Uykusu Hafızayı Güçlendiriyor

Uzmanlara göre öğle hafızaya güçlendiriyor. Bunun yanı öğle uykusunun birçok faydası bulunmakta. Peki, öğle uykusunun faydaları nelerdir? Detaylar haberimizde…

06.04.2020-15:28 - (Son Güncelleme: 06.04.2020-15:01) Öğle Uykusu Hafızayı Güçlendiriyor

Sağlıklı bir hayat sürdürmenin anahtarı kesinlikle düzenli uykudur. Özellikle İtalya, İspanya gibi Akdeniz ülkelerinde 'siesta' olarak da bilinen ve uygulanan öğle uykusunun insan sağlığına pek çok inanılmaz faydası bulunmaktadır. Öğle vaktinde işlerinize ara verip kısa bir süre kestirmek bile stresi azaltmaya, daha verimli olmaya ve dikkat dağınıklığını gidermeye yardımcı oluyor. Aynı zamanda Alzheimer gibi unutkanlığa sebep olan hastalıkların önlenmesine yardımcı olarak hafızayı güçlendiriyor. İşte öğle uykusunun bilmediğiniz faydaları…

YARATICILIĞI ARTIRIR

Öğle uykusu, yaratıcılığın artmasına yardımcı olur. Uzun zamandır düşündüğünüz ve bulamadığınız çözümü, öğle uykusundan sonra bir anda bulabilirsiniz. Yapılan bir araştırmada, öğle uykusundan sonra neden insanların beyinlerinde bir ışık yandığını tespit etmeye çalışılmış ve sonucunda da öğlenleyin uyuyan kişilerin beyinlerinin sağ yarısındaki aktivitenin daha fazla olduğu görülmüş.

KISA BİR KESTİRME MORALİNİZİ YÜKSELTİR

Öğle uykusunu almamış bir çocuk fazla huysuz olabilir.  Uykusuzluk ve bunun getirdiği huzursuzluk yetişkinlerde de aynı şekilde ortaya çıkar. Kısa bir kestirme, moralinizi yükseltebilir ve keyfinizi yerine getirebilir.

HAFIZAYI GÜÇLENDİRİR

Derin uykunun vücuda pek çok faydası bulunmaktadır. Özellikle derin REM uykusunun bilişsel süreçlerle doğrudan ilişkili olduğu bilinmektedir. Bu nedenle gün ortasında REM uykusuna dalabileceğiniz bir öğle uykusunun bilişsel faaliyetler üzerinde fayda sağlaması da olası bir durumdur. Fakat 60 dakikalık uykular bile zihinsel yorgunluğun azalmasına yardımcı oluyor. 2008 yılında yapılan bir çalışma da öğle uykusuna yatan ve yatmayan insanların fMRI sonuçları karşılaştırılmış. Sonucunda ise öğle uykusuna yatanların beyinlerinde daha fazla aktivite olduğu ortaya konmuştur.

STRESİ AZALTTIR

Kısa süreli öğle uykusu stresten uzaklamanıza ve rahatlamanıza yardımcı olur. Gün içerisinde kendinizi daha enerjik hissedebilir ve yüzünüzün her zaman gülümsemesini sağlayabilir.

VERİMLİ OLMANIZI SAĞLAR

Birçok uzman öğle uykusunun tembellik değil, aksine verimliliği artırdığını belirtmektedir. Uyku uzmanı Sara Mednick, verdiği bir röportajında kısa süreli öğle uykularının en yorgun işçilerde bile verimliliği artırdığını ifade etmiştir.

DİKKATİN DAĞILMASINI ÖNLER

NASA'nın yaptığı araştırmalara göre, 40 dakikalık öğle uykusuna yatan pilotların diğerlerine oranla dikkat seviyelerinin daha fazla olduğu görülmüştür. Hardvard Men's Health Watch da 20 dakikalık öğle uykularının bile vardiyalı işçilerin dikkatini artırdığını ifade etmişti. Bu nedenle 10 dakikalık kısa kestirmeler bile kişinin kendini daha dikkatli hissetmesine yardımcı olur.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal