Likopen Neden Önemli?

Likopen nedir? Likopenin faydaları nelerdir? Likopen eksikliği nasıl önlenir? Likopen içeren besinler hangileridir? Sağlığa faydaları neler?İşte tüm merak edilen soruların yanıtı haberimizde...

16.10.2018-15:08 - (Son Güncelleme: 16.10.2018-15:24) Likopen Neden Önemli?

Likopen nedir? Likopenin faydaları nelerdir? Likopen eksikliği nasıl önlenir? Likopen içeren besinler hangileridir? Sağlığa faydaları neler?İşte tüm merak edilen soruların yanıtı haberimizde...

Likopen nedir?

Likopen özellikle domateste çokça bulunan, koyu kırmızı gıdaların içeriğindeki doğal karotenoidi sağlayan bir maddedir. Domates içindeki likopen sayesinde; pek çok doktor, sağlık ve beslenme uzmanı tarafından tercih ve tavsiye edilir bir besindir.

Likopenin faydaları nelerdir?

Likopenin en önemli 8 faydası şunlardır:

Likopen kanserden korur.
Akciğer kanseri ve lenf kanserinde önemli derecede risk düşürücüdür. Araştırmalar göstermiştir ki likopen DNA ve hücrelerdeki serbest radikal hasarın önlenmesinde, ayrıca bir çok kanser türünün gelişmesine katkıda bulunduğu bilinen yüksek risk faktörlerinin azaltılmasında değeri yadsınamayacak bir yer almaktadır.

Likopen güçlü bir antioksidandır.
Beta-karoten de dahil olmak üzere tüm karotenoidlerden çok daha fazla antioksidan etkiye sahiptir. Likopenin antioksidan kapasitesi sadece oksidatif stres hücrelerini korumakla kalmaz, aynı zamanda hücreleri pek çok tehlikeden koruyan hücre zarlarını da kuvvetlendirir.

Likopen kalbi korur. Kalp sağlığı için çok önemlidir.
Likopen damar tıkanıklığını, damar sertliğini ve çeşitli kalp-damar hastalıklarına sebep olan LDLnin dengede olmasını sağlar.

Likopenin kemik sağlığına fayası vardır.
Kemik sağlığının korunması ve osteoporozun önlenmesi için gereklidir. Yapılan bir araştırmada likopenin emiklerdeki oksidatif stresi azalttığı bulundu. Bu nedenle de menapoz döneminde osteoporoz riskini azaltmaktadır.

Likopenin cilt sağlığında da önemi vardır.
Hücrelerdeki oksidatif stresin azaltılması, yaşlanmayı ve kırışıklıkları da önlemektedir. Likopen tıpkı bir içten koruma kalkanı gibi, sizi güneşin zararlı ultraviyole ışınlarından da korur.

Ä°lgili resim

Likopenin göz sağlığına önemli etkisi var.
Yaşlanmayla birlikte oluşabilen makula dejenerasyonu ve katarakt gibi göz hastalıklarının önlenmesinde likopenin büyük etkisi vardır.

Kısırlık tedavisinde likopen.
Araştırmalar erkeklerdeki düşük sperm sayısının likopene bağlı olabileceğini ve likopen eksikliğinin doğurganlık oranını azaltabileceğini ortaya çıkartmıştır.

Likopenin diyabet şeker hastalığındaki etkisi.
Çalışmalar çelişkili olmasına rağmen yine de likopenin diyabetin önlenmesiyle bir alakası olduğu yönünde tezler bulunmaktadır. Likopenin Tip-2 şeker hastalığının tedavisinde diyabet hastalarında oldukça verimli olduğu açıktır.

Likopen içeren besinler hangileridir?

En çok likopen içeren besinler sırasıyla şöyle: domates, guava, karpuz, greyfurt, maydanoz ve fesleğen, hurma, asparagus tavuk ciğeri, pul biber ve kırmızı lahana.

 Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın

 


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal