Hantavirüs Nereden Bulaşır? En Çok Kimleri Etkiler?

Coronavirüsü salgınının ardından Çin’in Yunnan eyaletinde Hantavirüsü ortaya çıktı. Bir kişi Hantavirüsü nedeniyle hayatını kaybederken, 38 kişi de karantina altına alındı. Peki, Hantavirüsü nereden bulaşır? En çok kimleri etkiler? Detaylar haberimizde…

24.03.2020-16:57 - (Son Güncelleme: 24.03.2020-16:48) Hantavirüs Nereden Bulaşır? En Çok Kimleri Etkiler?

Çin'de ortaya çıkan ve tüm dünyaya yayılan Coronavirüsünün ardından bir kişide tespit edilen Hantavirüsü ortaya çıktı. Farelerden insanlara bulaşan bu virüs ülkede paniğin artmasına neden oldu. Çin'in resmi yayın kuruluşunda yayınlanan habere göre, ülkenin batısındaki Yunnan bölgesinde Hantavirüs tespit edilen bir kişinin iş için Şantung eyaletine seyahat ederken otobüste hayatını kaybettiğini bildirildi.  Peki, Hantavirüs nerelerden bulaşır? Hnatavirüs en çok kimleri etkiler ve belirtileri nelerdir? İşte detaylar…

HANTAVİRÜS NEREDEN BULAŞIR?

Hantavirüsü fareler ve diğer bazı kemirgenlerden bulaşır. Özellikle kırsal bölgelerde ve şehirlerde yaşayan kemirgenler insanlar için ciddi tehlikelere neden olur.

Virüsü taşıyan hayvanların idrarlarında bir seneye kadar virüs saptanabilmektedir. Hantavirüsü insanlara, virüsü taşıyan hayvanların ısırması (salya, tükürük), idrar (sulara bulaşması yoluyla) ve tükürük gibi çıkartıların deri ve mukozalardan girmesi (enfekte materyalin batması vb.) ile bulaşır. Tükürük ve idrar gibi maddelerle temas ederek enfekte olmuş eşyalarla veya havaya saçılan partiküllerin solunması ile de bulaşabilmektedir. Yapılan epidemiyolojik araştırmalar bulaşın daha çok solunum yolu ile olduğunu göstermektedir.

HANTAVİRÜSÜ EN ÇOK KİMLERİ ETKİLER?

Hastalığın 20 ila 50 yaş grubundaki kişilerde ve daha çok erkeklerde görüldüğü tespit edilmiştir. Sıklıkla ilkbahar ve sonbahar aylarında görülmektedir. Çiftçiler, askerler, liman işçileri gibi kemiricilerle temas etme olasılığı yüksek olan kişilerde daha sık görülmektedir. Hantavirüs laboratuar enfeksiyonlarına da neden olabilmektedir. Hantavirüs enfeksiyonlarında Andes virüsü haricinde insandan insana geçiş yoktur.

HANTAVİRÜS BELİRTİLERİ NELER?

Yorgunluk, ateş, kas kütlelerinde ağrı ve kanama gibi belirtiler gösteren Hantavirüsü de hipertansiyon, akciğer ödemi, böbrek yetmezliği gibi sonuçlar neden olarak ölüme yol açabilir. Aynı zamanda baş ağrısı, baş dönmesi, karın ağrısı, ishal ve bulantı gibi semptomlarda yine bu virüsün belirtileri arasında yer alır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal