Genel Sağlık Sigortası Nedir?

Herkesin merak ettiği Genel Sağlık Sigortası hakkında tüm bilgileri sizler için derledik. Genel Sağlık Sigortası nedir? Gelir Testi nerede yaptırılır?

30.04.2018-19:15 - (Son Güncelleme: 30.04.2018-19:15) Genel Sağlık Sigortası Nedir?

Son dönemde sıkça duyduğumuz Genel Sağlık Sigortası ile alakalı bilinmeyenleri, yanlış bilinenleri ve bu sigorta kapsamında kimlerin yer aldığı gibi detaylı bilgileri sizler için derledik.

Genel Sağlık Sigortası, ister çalışsın ister çalışmasın ülke nüfusunun hepisini içine alan bir sigorta sistemi. 2006 senesinde bütün sosyal güvenlik kurumlarının (BAĞ-KUR, Emekli Sandığı vb) Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) çatısı içinde birleşmesinden bu güne atılan ikinci büyük adım Genel Sağlık Sigortası (GSS) oldu. 2012’de gerçekleştirilen bu hamleyle ülkemizde yaşayan tüm Türkiye Cumhuriyeti halkı GSS’li oldu.

GSS’de Çalışanlar ve Çalışmayanlar Arasındaki Fark

Eğer çalışansanız sigorta primleriniz çalıştığınız şirket tarafından yatırılmaktadır. Çalışan kişinin bakmakla yükümlü olduğu kişiler de bu doğrıltuda sigorta kapsamında yer almakta. Çalışmayanlar ve çalışmayan kişilerin bakmakla yükümlü olduğu kişiler içinse vaziyet biraz değişik. Çalışmayan kişiler devletin sunduğu sağlık hizmetlerinden faydalanabilmek amacıyla sigorta primlerini kendileri ödemek mecburiyetinde. Yatıralacak prim tutarının tespit edilmesi için Gelir Testi yaptırmaları lazım.

Gelir Testi Nedir, Nerede Yaptırılır?

Genel Sağlık Sigortası’nın en çok kafa karıştıran ve soruya sebep olan bölümü çalışmayanlar ile alakalı olan kısım. Az önce de söyledğimiz gibi GSS, çalışsa da çalışmasa da tüm vatandaşları kapsayan bir sistem. Çalışmayan kişiler sistemin içinde yer alıp sağlık hizmetlerinden faydalanabilmek amacıyla kendi primlerini SGK’ya şahsen ödüyorlar. Ödenecek primin tespit edilmesi için Gelir Testi yaptırmak mecburi. Gelir Testi, ikamet edilen yerde olan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından yaptırılabiliyor. Çalışmayan tüm vatandaşlar bu testi yaptırmak mecburiyetinde.

Bu test ile gelirin olup olmadığı, varsa bunun ne kadar olduğu tespit ediliyor. Test yapılırken hane halkının hepis göz önünde bulunduruluyor. Yani yalnız yaşamıyorsanız bireysel Gelir Testi yaptıramazsınız. Aynı evde yaşayan eşler, çocuklar, o evde yaşıyorsa anne ve baba, öğrenim sebebi ile şehir dışında yaşayan 25 yaşını geçmemiş çocuklar hane halkı olarak sayılıyor. Gelir Testi’nin neticesine göre kişinin yatıracağı prim miktarı tespit ediliyor. Gelir Testi yaptırmazsanız priminizi en yüksek ücret üzerinden ödemeniz lazım.

Gelir Kriteri Gelir Aylık Prim

Asgari ücretin üçte birinden az olanlar (549 TL) Hazine karşılıyor

Asgari ücretin üçte birinden asgari ücrete kadar olanlar (549-1.647 TL) 65.88 TL

Asgari ücretten asgari ücretin iki katına kadar olanlar (1.647-3.249 TL) 197.64 TL

Asgari ücretin iki katından fazla olanlar (3.249 TL) ve üzeri 395.28 TL


Yukarıdaki tabloda da görüleceği üzere geliri 549 TL’den az olanlar prim ödemiyor. 18 yaşın altındaki çocuklar anne-baba üzerinden sigortalı sayılıyor ve sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyor. 18 yaşını geçmiş evli olmayan çocuklar lise ya da dengi bir okulda öğrenim görüyorsa 20 yaşını, yüksek öğrenim görüyorsa 25 yaşını doldurmamış olmak şartıyla anne-baba üzerinden sağlık güvencesinden yararlanmayı sürdürebiliyor. 25 yaşını geçmiş olan çocukların Gelir Testi yaptırması mecburi.

Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal