Erkeklerde Görülen Gizli Hastalık

Toplar damar hastalığı olan varikosel hastalığı özellikler genç yaştaki erkeklerde görülmektedir. Toplumda yaygın görülen bu hastalık erkeklerdeki kısırlığın en önemli nedenlerinden biridir. Peki, varikosel nedir? Varikosel hastalığı ne gibi problemlere yol açar? Varikosel sebepleri?

09.09.2020-15:03 - (Son Güncelleme: 09.09.2020-15:15) Erkeklerde Görülen Gizli Hastalık

Genç yaştaki erkeklerde sık görülen varikosel hastalığı her 4 erkekten birinde vardır. Çok sık görülmesine rağmen etkisi yani neden olduğu sorunlar fazla değildir. Birçok kişi varikosel hastası olduğunun bile farkında değildir. Varikosel erkeklerde görülen kısırlığın en önemli nedenidir. Ayrıca erkek kısırlığının düzeltilebilir en sık sebebidir. Yani varikosel hastalığının varlığı strese girmenize neden olmasın.  Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Kıraç, varikosel hastalığının tedavi edilebileceğini belirterek Ürvarikosel hakkında doğru bilinen yanlışları anlattı. İşte detaylar…

VARİKOSEL HASTALIĞI NE GİBİ PROBLEMLERE YOL AÇAR?

Varikosel, genel olarak sol tarafta görülen yumurtalığın toplardamarlarındaki anormal genişleme olmasıdır. Damarlardaki genişleme yumurtalığın kirli kanı taşıyamamasına ve göllenme yaşanmasına neden olur. Bu durum yumurtalığın ısısını artırır. Hassas olan yumurtalık ısısı 1 derece dahi değişse sperm üretiminin bozulmasına neden olur. Isının artmasıyla birlikte sperm hareketi azalır, sayısı ve şekilleri bozulmaya başlar. Sperm miktarı azalabilir. Bu nedenle çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerde gecikmeler görülebilir. Aynı zamanda varikosel yumurtalıkta küçülme, boyutunda azalma ve kozmetik olmayan görünümlere neden olabilir. Bazı hastalarda da şiddetli ağrı görülür.

Varikoseli olan kişilerde ise çok sık görülen bulgular arasında ele gelen kitle ve anormal bulunmaktadır. Hastalar bu durumun farkına vardıklarında doktora başvururlar. Çocuğu olamayan çiftler değerlendirilirken muayene esnasında da ortaya çıkabilir. Varikosel tanısı konan kişiye öncelikle yapılması gereken şey sperm analizidir. Çünkü varikosel sperm sayılarının etkilenmesine neden olur.

VARİKOSEL NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Cerrahi olan varikosel tedavisi, ilerlemiş hastalarda çok daha başarılı sonuçlar ortaya koymaktadır diyen Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Kıraç, şunları aktardı:

‘Biz varikosel ameliyatını küçük bir kesi ile mikrocerrahi teknik ile yapıyoruz. Hastalar ameliyattan 12 saat sonra taburcu oluyorlar ve 2-3 gün sonra işlerine dönebiliyor. Yani varikoselektomi ameliyatı mikro cerrahi olarak yapıldığında hasta için son derece konforlu bir ameliyat olmaktadır.’

Varikosel tanısı alan veya kendisinde varikosel olduğunu düşünen erkekler internet üzerinden edindikleri bilgilerle hüküm verdiklerini belirten Kıraç, hastalara tavsiyede bulunarak, ‘Lütfen internetteki gereksiz bilgilerden uzak durun, hekiminizin söyledikleri dışında bir bilgiye itibar etmeyin. Akademik yayınları ve verileri lütfen hekiminiz ile yorumlayın ve en önemlisi varikoseliniz var diye panik yapıp strese girmeyin. Çünkü varikosel tedavisi olan bir hastalıktır. Mikrocerrahi teknik ile son derece başarılı şekilde tedavi edilebilmektedir’ dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal