Coronavirüs’e Karşı Sauna ve Hamamlar Çözüm Mü?

Coronavirüs salgının ortaya çıktığı günden bu yana yüksek sıcaklıklarda etkisiz hale gelebileceği üzerine söylentiler vardı. Bu yüzden insanlar salgının vücuttaki etkisini azaltmak için sauna ve hamamlara gitmeye başladı. Peki sauna ve hamamdaki yüksek sıcaklık Coronvirüs’ü önler mı? İşte detaylar...

15.07.2020-09:00 - (Son Güncelleme: 15.07.2020-08:36) Coronavirüs’e Karşı Sauna ve Hamamlar Çözüm Mü?

Yüksek sıcaklıkların Coronavirüs’e karşı etkili olduğu bilgisi göz önünde bulundurularak insanlar hamam ve saunalara akın etmeye başladı. Bu sayede sıcaklığın yoğun olduğu ortamda bulunarak virüsten korunmak hedefleniyor.

UZMANLAR UYARILARDA BULUNDU

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Elif Doyuk Kartal, halk arasında Coronavirüs’ün sıcaklarda yok olduğu söyleminin yayılması sonrasında açıklamada bulundu. Kartal, deniz suyunun virüs yükünü hafiflettiğini söylerken, sauna ve hamam için bilinen doğruların ise yanlış olduğunu belirtti. Kartal'ın yapmış olduğu yazılı açıklamada, virüsün en etkili bulaşma özelliğinin insandan insana şeklinde olduğunun altını çizerek, hava sıcaklığının artmasıyla birlikte vatandaşların rehavete kapıldığını kaydetti.

Virüsün hamam ya da sauna gibi yüksek sıcaklık olan yerlerde yok olmayacağını bildiren Kartal, 'Böyle bir algı var. Sıcakta virüsün yok olduğu düşüncesi yanlış. Normal insan vücudu sıcaklığı, dış sıcaklığa veya hava durumuna bakılmaksızın 36,5 ila 37 derece arasında kalır. Virüsün insan vücudundaki süreci de değişmez. Bu nedenle kendinizi güneşe veya 25 dereceden daha yüksek sıcaklıklara bırakmak Coronavirüs hastalığını önlememektedir.  Coronavirüs için hamam ve saunaya gitmek çözüm değil. Sıcaklıkların yükselmesi bulaşmayı azaltmıyor' ifadesinde bulundu. Kartal, mevsimsel olarak artan sivrisinek ve karasineklerin virüs taşımasının mümkün olmadığını vurgulayarak bu yolla bulaşma riski olduğuna dair herhangi bir kanıt veya bilgi olmadığını belirtti.

DENİZ SUYU VİRÜSE KARŞI ETKİLİ OLABİLİR

Coronavirüs'ün deniz suyundan bulaşma riski olmadığını kaydeden Kartal, 'Virüsün deniz suyunda hayatta kalmasına ilişkin veri yoktur. Ancak deniz suyunun seyreltmesine bağlı olarak viral yükün azaltılmasına katkıda bulunacağı açıktır. Yani deniz suyu virüs yükünü seyreltmede etkili olabilir. Ayrıca deniz tuzunun diğer benzer virüslerde olduğu gibi viral inaktivasyona katkıda bulunabileceği söylenebilir. Yüzme havuzlarında ise klor uygulanması viral inhibitörlerin varlığı uygun konsantrasyonda ve aralıklarda yapılmış olması kaydı ile sadece havuz suyu aspirasyonu ile virüs bulaşmasını önleyebilir. Fakat plajda, havuzda ya da havuz kenarında bulunan bir insandan yakın temas ile bulaşmasını önleyebilmesi beklenmez. Devlet hangi tedbiri alırsa alsın uyum yine kişiye kalıyor. Bir insana diğerlerinin sağlığını korumada ciddi rol düşmektedir. Bunun için bir yakınımızı kaybetmemiz ya da maddi bir ceza ödememiz de gerekmiyor' dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal