Çin, Testleri Tamamlanmayan Kovid-19 Aşısını On Binlerce Kişide Denedi

Çin, koronavirüs hastalığı ile mücadele eden, on binlerce kişi üzerinde standart testleri tamamlanmamış olan deneysel aşıları kullandı. Uzmanlar, standart protokollere uymayan aşı programının endişeyi artırdığını belirtti.

17.09.2020-14:53 - (Son Güncelleme: 17.09.2020-14:50) Çin, Testleri Tamamlanmayan Kovid-19 Aşısını On Binlerce Kişide Denedi

Çin, koronavirüs tedavisi için şu anda 4 farklı aşı çalışması yürütüyor. Tüm bu çalışmalar testlerin son aşamasında.

Pekin, Temmuz ayında ilaç devi Sinopharm ve ABD'li Sinovac Biotech tarafından geliştirilen üç enjeksiyonlu bir aşı için acil kullanım programı başlattı. CanSino Biologics tarafından geliştirilen bir başka koronavirüs aşısı da, Haziran ayında Çin ordusunun kullanabilmesi için onaylandı.

Çin Ulusal Biotec Grubu (CNBG), on binlerce kişinin aşılanmış olduğunu bilgisini onayladı. Yetkililer, aşının ilk olarak sağlık, ulaşım ve gıda pazarı çalışanları üzerinde denendiğini belirterek konuya ilişkin detaylı bir bilgi paylaşmadı. Aşının denendiği kişiler arasında Sinovac ve Sinopharm'ın baş yöneticileri ile ordunun araştırma şefi de yer alıyor.

UZMANLAR AŞININ UZUN VADEDEKİ YAN ETKİLERİ İÇİN UYARDI

Uluslararası uzmanlar ise, Çin’in acil aşı programına tepki göstererek, ilacın uzun vadede yan etkileri hakkında önemli uyarılarda bulundu.

Johns Hopkins Üniversitesi'nde aşı araştırmacısı olan Anna Durbin, Çin'in acil durum kullanım programını ‘çok sorunlu’ olarak nitelendirdi ve kontrol grubu olmadan bir aşının etkinliğini ölçülemeyeceğini söyledi.

‘KOVID-19 AŞISI, KASIM AYINDA KULLANILMAYA BAŞLAYABİLİR'

Çin Salgın Kontrol ve Önleme Merkezi’nden (CDC) Guizhen Wu, aşılardan birini denemek için kendi üzerinde uyguladığını ve herhangi bir yan etkiyle karşılaşmadığını belirtti.

Guizhen Wu, aşının Kasım veya en geç Aralık ayında toplu olarak Çinli vatandaşlara uygulanabileceğini de sözlerine ekledi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal