Bu Besinler Beyni Öldürüyor

Faydalı diye tükettiğimiz, lezzetinden vazgeçemediğimiz birçok besinin vücuda özellikle beyin gelişimine verdiği zararlar bulunmaktadır. Yapılan araştırmalara göre tükettiğimiz besinler, beyni, hafızayı ve psikolojiyi doğrudan etkiliyor. Peki hangi besinler zararlı maddeler içeriyor? İşte haberin detayları...

17.08.2020-12:01 - (Son Güncelleme: 17.08.2020-11:55) Bu Besinler Beyni Öldürüyor

Tükettiğimizi çoğu besinin tarlalarda yetiştirildiğini düşününce sağlıklı olduğunu zannediyor olabilirsiniz. Sorun bu besinlerin üretim şeklinde değil aksine tüketim şekilleri besinlerin zehirli olmasına neden oluyor. Fakat bu besinlerin tüketim şekilleri zehir saçmaktadır. Yeni yapılan bir araştırmaya göre, yağlı ve şekerli bir diyet sadece dört gün içinde hafızanıza, dikkatinize ve ruh halinize zarar verebilmektedir.

ARAŞTIRMALAR KANITLADI

Nöroloji Akademisi tarafından yapılan araştırmaya sonuçları yağlı ve şekerli gıdalar zararlı olduğunu söyleyerek dört gün içinde hafızaya zarar verebileceğini söyledi.

Çalışmada, 4 gün boyunca kahvaltıda yüksek yağlı ve şekerli yiyen katılımcıların verileri incelendi. Yağ ve şeker içeren beslenme programının kişinin düşünme ve hatırlama gibi işlevlerini kötü yönde etkileyerek bilişsel sağlığını bozduğu belirlendi.

Oxford Üniversitesi'nde yapılan bir başka deney ise, yüksek yağlı diyetin beş gün boyunca tüketildiğinde, dikkat ve hafıza fonksiyonunun yanı sıra ruh hali değişimlerine de yol açabileceğini ifade etti. Aşırı kilolu olmak, pek çok kişi için sadece kendisine uygun kıyafetler bulma mücadelesi değildir. Aşırı kilo, tüm vücudu etkiler. Kalp krizi ve diyabet görülme olasılığı bu kişilerde oldukça fazladır. Fakat uzmanlara göre bu açıklama, ince insanların rahat bir nefes alabileceği anlamına gelmemektedir.

Dergide yayınlanan araştırmaya, sağlıklı bir görünüm, sağlıklı bir bedene sahip olduğunuz anlamına gelmemektedir. Eğer zayıfsanız ama yine de sağlıksız bir diyetiniz varsa ve egzersiz yapmaktan kaçınıyorsanız hala kanser, kalp krizi ve diyabet riski altındasınız demektir.

TAVUK NUGGET

Gıda boyasının özellikle çocuklarda öğrenme yetilerine olumsuz etkisi olduğu ve hafızayı etkilediği ortaya koyulmuştur. Aşırı kullanılan gıda boyalarının DNA'nın yapısını bozduğu, dolayısıyla genetik bozulmalara yol açtığı belirlenmiştir.

İŞLENMİŞ ET

Çocuklar üzerinde yapılan bir çalışma sonucunda, 105 mg (litre başına) nitrat içeren sudan içen bireylerin 8 mg nitrat içeren sudan içenlere nazaran, görsel ve işitsel uyaranlara yanıt olarak ortaya çıkan şartlı motor reflekslerinde yavaşlamaların olduğu gözlemlemiştir.

AŞIRI YAĞDA KIZARTILMIŞ YİYECEKLER

Trans yağ asidi içeren gıdalar da kolesterolü yükseltir. Bu yağ çeşidi özellikle hidrojene nebati yağlarda bulunur. Bilindiği gibi sıvı bitkisel yağlar hidrojenizasyon işleminde geçirilerek katı yağ haline getirilir. Trans yağ asitleri bu işlem sırasında oluşur ve ayçiçek yağı gibi başta zararsız bir bitkisel yağı zararlı bir hale getirir. Beslenme uzmanları, trans yağların kalp ve damar hastalıklarını tetiklediğini, ayrıca kansere yol açma riski taşıdıklarını belirtiyor.

BEYAZ UN

Beyaz ekmek, vücut Ph'ını düşüren yani vücudu asidik hale getiren bir besindir. Bilindiği gibi vücut Ph'ı bir miktar alkali karakterdedir. Bu değer (Yaklaşık 8 değeri) ne kadar düşerse vücutta birtakım anormallikler ortaya çıkar kilo alımı kolaylaşmakta, vücut daha hızlı yağlanmaktadır.

CİPS

Monosodyum glutamat gıdalarda genellikle lezzet arttırıcı olarak kullanılmaktadır. Bu madde vücuda alındığında tükürük bezleri salgısını etkileyerek tükürük salgısını arttırır. Böylece gıdanın lezzet özellikleri artar tüketen de daha hızlı ve daha sık yeme isteği uyandırır. MSG bir bakıma nörotoksindir. Yani sinir hücrelerine zarar vermektedir. Bu yüzden merkezi sinir sistemini tahribata uğratarak alzheimer, parkinson ve epilepsi gibi hastalıklara sebep olabilmektedir.

BEYAZ ŞEKER

Günümüzün önemli hastalıklarından biri olan obezitenin temel sebebi, aşırı şeker tüketmekten kaynaklıdır. Yapılan çalışmalar açıkça gösteriyor ki fazla miktarlarda ve devamlı olarak şeker tüketildiğinde karaciğer şekerin bileşeni olan fruktozu yağ olarak depoluyor. Bunun sonucunda da özellikle bel çevresinde yağlanma oluşumu da hızla artıyor.

SOSİSLİ SANDVİÇ

Çocuklarda obezite, erkek ergenlik, göz bozukluğu ve psikolojik bozukluklara yol açan sosis için kadınlarda rahim ve meme kanseri riskini 3 katına çıkardığını bilimsel veriler ışığında görebilmek mümkündür. Tüm bu nedenlere bağlı olarak sosis ve benzeri gıdalardan uzak durmanın ömrünüzün daha uzun ve sağlıklı olması bakımından büyük öneme sahip olduğunu söyleyebilmek mümkündür.

DONDURULMUŞ BALIK VE DENİZ ÜRÜNLERİ

Dondurulmuş balık tüketirken lezzet açısından çok bir fark olmamakla beraber balığın çözülüp tekrar dondurulmasını önlemek en temel noktadır. Dondurulmuş balığı çözdükten sonra tekrar dondurmak veya uzun süre bekletmek içerisinde zararlı bakteriler üremesine sebep oluyor. Bu nedenle dondurulmuş balık tüketirken bu noktaya dikkat etmek önemlidir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal