Bruksizm Nedir? Bruksizmin Tedavisinde Hangi Yöntemler Kullanılır?

Bruksizm, çene eklemi rahatsızlığı ve çiğneme kaslarındaki ağrı ve fonksiyon bozukluğudur. Özellikle geceleri diş sıkma hastalığı olarak bilinir. Peki bruksizm için botoks bir tedavi yöntemi midir? Detayları yazımızda bulabilirsiniz.

10.03.2020-17:20 - (Son Güncelleme: 10.03.2020-17:16) Bruksizm Nedir? Bruksizmin Tedavisinde Hangi Yöntemler Kullanılır?

Eklem içi rahatsızlıklar, eklem yüzeyi ve disk arasındaki uyumun bozulmasından kaynaklanmaktadır. Bruksizm de birçok belirtiyle beraber kendini gösterir. Genellikle geceleri olan bir hastalıkmış gibi yaygın bir düşünce olsa da gün içerisinde de görülebilir. Kişi, çoğu zaman gece dişlerini sıktığını fark etmez veya hatırlamaz. Fakat uyandıklarında çene bölgesinde kasılma veya ağrılar hissederler. Çoğunlukla baş, çene, kulak ve yüz ağrıları, çene ekleminden gelen ses gibi belirtiler gözlemlenirken bazen de klinik herhangi bir belirti olmadan devam edebilir. Ağır yaşanan çene eklemi rahatsızlığı dişlerdeki aşınmaya bağlı olarak diş boyu kısalmasına veya diş yüzeylerinde ince çatlaklara sebep olabilir. Hastalarda sıcak soğuk hassasiyeti de görülen belirtiler arasındadır. Dişlerin aşırı sıkılması veya gıcırdatılması zamanla kalıcı çene eklemi rahatsızlıklarına yol açabilir.

BRUKSİZM TEDAVİSİNDE BOTOKS

Bruksizm tedavisiyle dişlerde ve çene ekleminde kalıcı zararları önlemek ve ağrıyı ortadan kaldırmak hedeflenir. Uyku esnasında dişlerin temasını önlemek amacıyla koruyucu özelliği olan ‘splint’, dişler arasına yerleştirilir. Fakat bu yöntem tek başına yeterli olmayabilir. Bu sebeple stres terapisi, kas gevşetici ilaçlar, hatalı diş dolgularının yenilenmesi, protez uygulamaları gibi ek tedaviler de uygulanabilir. Botoks yönteminde ise dişleri taşımaya yardımcı en büyük çiğneme kaslarından olan ‘masseter kaslarının’ kontrol altına alınması amaçlanır. Yapılan işlemin etkisiyle his kaybı oluşacak ve hastanın yaşadığı ağrı bir miktar hafifleyecektir. Enjeksiyon işlemi malzemenin kalitesine ve kişiye göre değişiklik gösterir. Ağız ve çene fonksiyonlarının ve çene hareketlerinin kısıtlanmaması adına muhakkak bir uzman diş hekimi tarafından yapılması gerekir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal