Aşı Denemelerinin Sonuçları Kasım Ayında Alınabilir

DSÖ, koronavirüs için dünya genelinde Faz 3 denemeleri süren 10 aşı adayından bir ya da iti tanesinin sonuçlarını Kasım ayının sonu itibarıyla alınabileceğini duyurdu.

25.10.2020-12:26 - (Son Güncelleme: 25.10.2020-12:30) Aşı Denemelerinin Sonuçları Kasım Ayında Alınabilir

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, video konferans yöntemiyle düzenlediği basın toplantısında, ‘Bu pandemide, özellikle Kuzey Yarımkürede kritik bir dönüm noktasındayız. Önümüzdeki birkaç ay çok zor geçecek ve bazı ülkeler tehlikeli bir istikamette ilerliyor’ dedi.

Ghebreyesus, ülke liderlerini, gereksiz ölüm oranlarının artmasını, temel sağlık hizmetlerinin çökmesini ve okulların tekrar kapanmasını önlemek için derhal harekete geçmeleri konusunda uyardı.

Oksijenin koronavirüs hastaları için en gerekli ‘ilaçlardan’ biri olduğundan bahseden Ghebreyesus, ‘DSÖ, sürdürülebilir oksijen tedarikini artırmak için tüm hükümetler, ortaklar ve özel sektör ile dayanışma içinde çalışmaya kararlıdır’ şekilde konuştu.

Ghebreyesus, salgın sürecinde oksijene olan talebin gitgide arttığını vurgulayarak, tahminlerine göre, dünyadaki en fakir ülkelerin hasta bakımı için ihtiyaç duydukları oksijenin sadece yüzde 5 ila 20'sine sahip olduklarını kaydedildi.

‘AŞILARA İLİŞKİN BEKLENTİLER DENGELİ OLMALI’

Aşı çalışmalarına ilişkin bir sorulan bir soruyu cevaplayan DSÖ bilim heyetinden başuzman Dr. Soumya Swaminathan ise ‘Devam eden aşı çalışmalarını izleyebildiğimiz kadarıyla en iyi beklentimiz, yılsonundan önce, muhtemelen kasım sonundan itibaren, bir veya iki aşı denemesinden sonuç alabileceğimizdir’ dedi.

Swaminathan, aşıların acil kullanımının gündeme gelmesi durumunda ise DSÖ'nün bu konuda ‘minimum kriterleri’ olduğunu sözlerine ekledi.

Halen dünya genelinde 10 aşının Faz 3 denemelerinin sürdüğüne dikkat çeken Swaminathan, aşıların başarılı olmasına ilişkin beklentilerin ‘dengeli’ olması gerektiğine dikkat çekti.

Swaminathan, aşıların koronavirüse karşı başarılı olmama ihtimalinden de bahsederek, ‘Çünkü aşı denemelerinin başarı oranlarının yüzde 10-20 olduğunu biliyoruz’ ifadelerini kullandı.

DSÖ Acil Durumlar Programı Direktörü Mike Ryan da Avrupa'da vaka sayılarında, hastaneye yatışlarda ve ölümlerde çok fazla artış görüldüğünü söyledi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal