Ruanda katliamı nedir, kimler tarafından yapıldı? 1994 Ruanda soykırımı detayları

Mali'de bulunan bir hastanede ölen Theoneste Bagosora, Ruanda'da 1994 yılında binden fazla Tutsi ve Hutu etnik kökenli insanın öldürüldüğü soykırımın mimarıdır. Bagosora insanlığa karşı işlemiş olduğu suçlar yüzünden 35 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Bagosara'nın ölümünden sonra Ruanda katliamı tekrar gündeme geldi. Peki Ruanda katliamı nedir? detaylar haberimizde yer almaktadır.

07.03.2022-15:40 - (Son Güncelleme: 07.03.2022-15:41) Ruanda katliamı nedir, kimler tarafından yapıldı? 1994 Ruanda soykırımı detayları

Afrika ülkesi Ruanda'da 1994 yılında 800 bin Tutsi ve ılımlı Hutu'lar aşırı uç Hutular tarafından öldürüldüğü Ruanda katliamına Theoneste Bagosora mimarlık etmiştir. Yaklaşık 100 gün süren Raunda Soykırımı Tutsi destekli isyancı Ruanda Vatansever Cephesi Lideri Paul Kagame'ya bağlı güçlerce Hutu ağırlıklı hükümetin düşmesiyle sona erdi. Daha sonra ise güç alan Tutsilerin öç alma bahanesiyle saldırması yüzünden yüzbinlerce Hutu, komşu ülke olan Zaire'ye (Kongo Cumhuriyeti) sığınmıştır. 

Theonesto Bagosora'nın cezası temyizde 35 yıla düşürülmüştü

Theonesto Bagosora'nın cezası temyizde 35 yıla düşürülmüştü

Theonesto Bagosora, o dönemki Ruanda Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından insanlığa karşı suçlardan suçlu bulunarak 35 yıl hapis cezası almış 2008 yılında ise ömür boyu hapis cezası almıştı ama bu ceza temyizde 35 yıla düşürülmüştür. 

Ruanda Devlet Başkanı Juvenal Habyarimana'nın Ulusal Cumhuriyetçi Demokrasi ve Kalkınma Hareketi partisi etkili isimlerinden birisi olan Bagosa, 1993 yılında savunma bakanlığında kabine direktörü olarak atanmış ve ülkedeki askeri ve siyasi meselelerin kontrolünü ele geçirmişti. Bulunduğu pozisyon ayrıca onu sadece devlet başkanını karşı sorumlu hale getirmişti. Habyarimana bir uçak kazasında öldüğünde Bagosora devlet işlerini devraldı ve Tutsilerin öldürülmesini emretti. O dönem Ruanda'daki Birleşmiş Milletler barış gücünün başında olan Kanadalı General Romeo Dallaire, Bagosora'yı soykırımın arkasındaki "kral" olarak nitelendirmişti. Soykırım yapan Bagosora daha sonra Kamerun' kaçtı ve 1996 yılında orada tutuklanarak 1997 yılında Tanzanya'nın Arusha kentinde yargılanmak üzere götürülmüştür. Bagosora'nın duruşması 2002 yılında başlamış 2007 yılında bitmiştir. 

Soykırımın yanı sıra 10 Belçikalı barış gücü askerinin, Ruanda başbakanı ve anayasa mahkemesi başkanının da  ölümünden sorumlu tutulan Bagosora'nın ölümünden sonra Ruanda'nın Hollanda Büyükelçisi Olivier Nduhungirehe, Bagosora'nın ölüm haberine tepki göstererek, Bagosora'nın işlediği suçlardan pişmanlık duymadığını açıkladı. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal