Piyasa ekonomisine müdahalede mi bulunuldu? BDDK'ya iş dünyasından yorum geldi!

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, açıklamalarda bulundu. Avdagiç yaptığı açıklamalarda, "BDDK kararını kullandırılan kredilerin üretime dönmesi, ekonomiye kazandırılması ve verimli alanlara gitmesi konusunda yerinde bir tedbir olarak görüyoruz. Kredilerin verimli kullanılmasını, üretimi ve istihdamı besleyecek alanlara yönlenmesini destekleyen bir hamle olarak değerlendiriyoruz." ifadelerini kullandı.

27.06.2022-17:35 - (Son Güncelleme: 27.06.2022-17:35) Piyasa ekonomisine müdahalede mi bulunuldu? BDDK'ya iş dünyasından yorum geldi!

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, açıklamalarda bulundu. Avdagiç yaptığı açıklamalarda, "BDDK kararını kullandırılan kredilerin üretime dönmesi, ekonomiye kazandırılması ve verimli alanlara gitmesi konusunda yerinde bir tedbir olarak görüyoruz. Kredilerin verimli kullanılmasını, üretimi ve istihdamı besleyecek alanlara yönlenmesini destekleyen bir hamle olarak değerlendiriyoruz." ifadelerini kullandı.

"Destekliyoruz"

MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, BDDK hamleleri hakkında açıklamalarda bulundu. Asmalı yaptığı açıklamada, “Ülkemizde döviz kurunda meydana gelen hızlı yükselişin başat faktörü olan dolarizasyonu önlemek; millî paramızın değerini korumak ve enflasyonla mücadele etmek adına öncelikli hedeflerimizden biridir. BDDK’nın döviz cinsinden ihtiyaç fazlası nakdi varlık tutan şirketlere Türk Lirası cinsinden kredi kullandırılmasını sınırlayan kararını MÜSİAD olarak destekliyoruz. Söz konusu kararın enflasyondaki kura bağlı maliyet artışları kaynaklı yükselişi engelleyeceği aşikârdır. BDDK’nın bu hamlesi ile döviz arz-talep dengesi, Türk Lirası lehine, çok daha makul düzeylere gerileyecektir” ifadelerine yer verdi.


"Yanlışta olanlara dur demiştir"

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın, BDDK'nın ticari kredilerine yönelik, "BDDK’nın TL ticari kredilerine yönelik almış olduğu önlemlerin gerekçesi, bir tespite dayanmakta ve açıklanan kararlarda bu konuda yapılan suiistimallerin önüne geçilmesine yönelik olmuş ve devletimizin kaynaklarının korunarak, verimli kullanılması amaç edinilmiştir." açıklamalarında bulundu.

ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın, konuyla ilişkin açıklamalarında, "Hükümetimiz Döviz Korumalı Mevduat Hesabı, Gelire Endeksli Senet ile halkımızın parasını koruyup, döviz baskısını kırmaya çalışırken, bütün bu alanda verilen mücadeleyi hiçe sayıp, yatırım, üretim ve istihdama yönelik verilen ticari kredileri uygun oranlarda alıp döviz alımı yapan zihniyetleri sorgulamak gerekir. Yaptıkları çok büyük bir yanlıştır. Kredileri amacına uygun kullanmayıp ülkemizin inşasından, kazanmasından, refahın, gençlerimizin geleceğinden çalan bu zihniyetler kendi çıkarları uğruna ülke ekonomimize çok büyük zaralar vermektedir. BDDK'nın kredi kullanıma yönelik almış olduğu yeni kararlar bu zihniyetlere dur diyecek bir karar olmuştur. Tespitler, getirilen önlemler ve kaynakların verimli kullanılması adına kararda imzası bulunan herkesi yürekten tebrik ve takdir ediyorum. Unutmayalım ki güçlü ekonomi güçlü Türkiye demektir. Bu da ülke kaynaklarımızın verimli ve yerinde kullanılmasından geçer." ifadelerine yer verdi.


Karara Destek

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, bankacılık kredilerinin en rasyonel ve en doğru şekilde kullanılmasının reel sektörün kaynağa erişiminin kolaylaştırılması açısından önemli olduğunu belirterek, “Kaynakların üretime, yatırıma, ihracata ve istihdama aktarılarak, Türkiye ekonomisini sağlam temeller üzerinde güçlü bir şekilde büyümesinin devamı tüm faydaların üzerindedir” açıklamalarında bulundu.

ATO Başkanı Baran, yazılı bir açıklama yaparak, BDDK’nın kredi kullandırımı konusundaki kararını değerlendiren Baran, “Kredilerin gerçekten ihtiyaç duyan reel sektöre aktarılması Türk Lirası’nın güçlenmesi ve ekonomimizin istikrarı açısından olumlu bir adımdır” diye konuştu.

ATO Başkanı Baran, “Ülkemiz zorlu bir coğrafyada varlığını sürdürmek için hem ekonomik hem de siyasi bir mücadele sergiliyor. Hükümetimiz, kaynakların sınırlı olduğu bu süreçte ekonomik büyümesinin devamını sağlamak için dış pazarlarda güçlü olmaya ve rekabet gücünü artırmaya çalışan reel sektörü bankacılık sistemiyle desteklemeye gayret ediyor. Bankalarımızın reel sektöre yönelik desteklerinin farklı amaçlarla kullanımı, diğer işletmelerimize yapılan haksızlıktır. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun kararı kredi kanallarının doğru işlemesini sağlamak açısından önemlidir. Türk Lirası’nın güçlenmesi ve ekonomimizin istikrarı için olumlu bir adımdır. İşletmelerimizin dövizi bir yatırım aracı olarak görmemesi, sadece döviz yükümlülüklerini gerçekleştirmek için ellerinde bulundurması gerekir. Bu süreçte kaynakların, üretime, yatırıma, ihracata ve istihdama aktarılarak Türkiye ekonomisinin sağlam temeller üzerinde güçlü bir şekilde büyümesinin devamı tüm faydaların üzerindedir” ifadelerini kullandı.

Ertuğ Güveniş
ertugguvenıs@outlook.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal