BDDK'nın 'döviz' kararı ardından kritik gelişme! Bakan Nebati'den 'önleme devam'

BDDK'nın döviz kararı ardından Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan yeni bir açıklama geldi. BDDK kararına yönelik yapmış olduğu açıklamada, finansal istikrar adına gerekli tedbirlerin alınmaya devam edileceği ifade edildi. İşte haberin detayları...

27.06.2022-14:55 - (Son Güncelleme: 27.06.2022-16:44) BDDK'nın 'döviz' kararı ardından kritik gelişme! Bakan Nebati'den 'önleme devam'

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun Cuma günü almış olduğu, ‘15 milyon lira karşılığı, yani yaklaşık 908 bin dolar yabancı para nakit varlığı bulunan şirketler, aktifleri veya yıllık satış gelirlerinin yüzde 10'undan fazla yabancı para nakit varlığı tutuyorlarsa TL cinsi nakdi ticari kredi kullanamayacak’ kararına yönelik bir son dakika gelişmesini aktardı. 

Bakanlık tarafından açıklama 

Bakanlık tarafından gelen açıklamada ise şu ifadeler yer aldı: 

Kararların 9 Haziranda atılan adımların devamı olduğunu belirterek, “Son dönemde, BDDK tarafından alınan, Yurt dışı yerleşiklerle türev işlem gerçekleştiren bankalar ve finansal kuruluşlar dışındaki yurt içi yerleşik kişilere kullandırılacak ticari nakdi kredilere yüzde 500 risk ağırlığı getirilmesi, konut kredilerinde ve konut teminatlı kredilerde kredi değer oranının farklılaştırılması, 15 milyon TL üzerinde döviz varlığı bulunan ve yabancı para nakdi varlıkların TL karşılığının; aktif toplamından ve son 1 yıllık net satış hasılatından büyük olanı yüzde 10'u aşan bağımsız denetime tabi reel sektör şirketleri için TL cinsinden yeni nakdi ticari krediye erişimlerinin sınırlandırılması kararları, 9 Haziranda attığımız adımların bir devamıdır.’’ denildi. 


''Finansal istikrarın güçlendirilmesine ilişkin tedbirler alınmaya devam edecek''

Konuya ilişkin tedbirlerin devam edeceğini aktararak, “Kredi piyasası gelişmelerine yönelik alınan bu tedbirler hem Türkiye Ekonomi Modelimiz çerçevesindeki selektif kredi yaklaşımımızı hem de finansal istikrarı destekler niteliktedir” diye söylenen açıklamanın devamında ise, “Tüm ekonomi kurumlarımızla birlikte ve eşgüdüm halinde birbirini tamamlayıcı ve finansal istikrarın güçlendirilmesine yönelik tedbirler alınmaya devam edilecektir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur” ifadelerine yer verildi.

Hüsna Gizem Güven
husnagguven@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal