Ölen Kişinin Arkasından Neden Helva Yapılır?

Ölen kişinin arkasından belli zamanlarda helva kavrulur. Peki ölen kişinin arkasından neden helva yapılır? Bunun İslam'da yeri var mı?

10.02.2021-11:06 - (Son Güncelleme: 10.02.2021-11:06) Ölen Kişinin Arkasından Neden Helva Yapılır?

Ölünün arkasından helva eskiden beri süregelen bir adettir.  Geleneksel olarak ölen kişinin ardından yapılan helva neden yenir? Ölen kişinin arkasından neden helva yenir?

ÖLÜNÜN ARKASINDAN NEDEN HELVA YAPILIR?

Ölen kişinin helva kavurma esnasında çıkan kokunun eski Türk geleneklerine göre ölünün ruhuna gittiğine inanılır. Koku ölünün ruhunu, helvanın kendisi ise geride kalanları doyurmak için yapılır. Hazırlanan irmik helvası ölünün ağzının tadı gelsin, İslam inancıyla kabir azabı hafiflesin gibi temennilerle pişirilir ve misafirlere ikram edilir.

ÖLÜNÜN ARKASINDAN NE YENİR? 

Ölünün kırkıncı gününde ölenin canı hayrı için, köylülere ölü sahibi tarafından yemek verilir. Mevlüt okutturularak mevlüt şekeri dağıtılır bu verilen yemeğe 'can aşı' adı verilir. 

Ölü helvası geleneği, cenazenin kaldırıldığı ilk gün başta olmak üzere ölenin yedinci, kırkıncı, elli ikinci günleri ile ölüm yıldönümünde ölen adına hayır yapmak için helva yapılması, dağıtılması ve yenmesi etrafında oluşan geleneklerdir. Bu gelenek, Anadolu’nun farklı yerlerinde 'can helvası', 'can aşı', 'kazma kürek helvası' ve 'hayır' biçimlerinde de adlandırılmaktadır.

Anadolu’da ölen kimsenin ardından belirli günlerde helva kavrulması geleneği oldukça yaygındır. Verilen yemek, kavrulan helva ve edilen dualarla ölenin kabirdeki acılarının hafifleyeceğine inanılmaktadır. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal