NATO'ya girmek isteyen Finlandiya ve İsveç'ten skandal karar: Teröristleri iade etmiyorlar!

NATO üyesi olmak amacıyla başvuru yapacaklarını belirten İsveç ve Finlandiya'ya, Cumhurbaşkanı Erdoğan "İskandinav ülkeleri terör örgütü misafirhanesi gibi. Olumlu bakmamız mümkün değil" ifadeleriyle yanıt vermişti. İki ülke bugün bir açıklama yayımlayarak, ülkelerinde yer alan FETÖ ve PKK üyesi 33 teröristin iade edilmeyeceğini aktardı.

16.05.2022-17:29 - (Son Güncelleme: 16.05.2022-17:29) NATO'ya girmek isteyen Finlandiya ve İsveç'ten skandal karar: Teröristleri iade etmiyorlar!

Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya başvuru yapacaklarını açıklamalarından sonra tüm dikkatler bu yöne çevrilmişti.

Erdoğan karşı çıkmıştı

Söz konusu karara öncelikli olarak sınırlarında NATO üyesi ülke olmasını istemeyen Rusya tepki göstermişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan da konuyla alakalı açıklamalarda bulunmuş ve "İskandinav ülkeleri terör örgütü misafirhaneleri gibi. Olumlu bakmamız mümkün değil." şeklinde konuşmuştu.

NATO'ya girmek isteyen Finlandiya ve İsveç'ten skandal karar: Teröristleri iade etmiyorlar!

Terörle aralarına mesafe koymaları gerekiyor

Bununla beraber Almanya'nın başkenti Berlin'de, NATO Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısı'na katılım gösteren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da İsveç ve Finlandiya'nın terör örgütü PKK/YPG'yi çok net bir şekilde desteklediğinin altını çizerek, "Bu da halkımızın hissiyatını olumsuz yönde etkiliyor, gözümüzün önünde tüm uyarılarımıza rağmen. Dolayısıyla müttefik olacak bir ülke açıkça PKK/YPG'ye, her gün bize saldıran askerlerimizi, polisimizi şehit eden, sivillerimizi şehit eden terör örgütüne destek vermemeleri gerekiyor. Terörle aralarına mesafe koymaları gerekiyor. Ayrıca Türkiye'ye yönelik savunma sanayii ihracatı konusundaki kısıtlamaları da kaldırmaları gerekiyor." şeklinde konuşmuştu.

33 teröristin iadesine olumlu yanıt vermediler

Konu gündemde yer almayı sürdürürken son bir gelişme olarak Finlandiya ve İsveç, ülkelerinde yer alan FETÖ ve PKK üyesi 33 teröristi iade etmeyeceklerini açıkladı.

NATO'ya girmek isteyen Finlandiya ve İsveç'ten skandal karar: Teröristleri iade etmiyorlar!

Türkiye Finlandiya'dan 6'sı FETÖ, 6'sı PKK olacak şekilde terör örgütüyle ilişkisi olan toplamda 12 kişiyi; İsveç'ten de 10'u FETÖ, 11'i PKK’lı olan toplam 21 kişinin iadesiyle ilgili işlemleri başlatmıştı. Mahkeme kararları ve delillere göre 33 iade talebinde bulunulmuş ancak hiçbirinden olumlu cevap alınamamıştı. İade taleplerinden 19'una ret cevabı gelirken 5'i de süreç içerisinde 2 ülkenin yanıtsız durumuyla karşı karşıya kalmıştı. Öte yandan Finlandiya ile 2, İsveç ile de 7 olacak şekilde toplam 9 iade talebiyle ilgili işlemler sürüyor.

Tarık Bulduk
tarikbuldk@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal