Putin'den yanıt gecikmedi! İsveç ve Finlandiya'nın NATO hamlesine ''Karşılık vereceğiz''

İsveç ve Finlandiya'nın NATO hamlesi tüm dünyanın gündemine bomba gibi düşerken Rusya'dan konuya dair açıklama geldi. İşte haberin detayları...

16.05.2022-16:29 - (Son Güncelleme: 16.05.2022-16:29) Putin'den yanıt gecikmedi! İsveç ve Finlandiya'nın NATO hamlesine ''Karşılık vereceğiz''

Rusya Ukrayna savaşı üçüncü ayına doğru yaklaşırken İsveç ve Finlandiya'dan gelen NATO açıklamaları dünya gündeminde bomba etkisi yarattı. İki ülkenin NATO'ya girme hamlesinin sonrasında Putin tarafından yanıt gecikmedi. 

''Karşılık vereceğiz''

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin yapmış olduğu son dakika açıklamasında; ''İsveç ve Finlandiya ile bir problemimiz yok. NATO'nun genişlemesi bizim için problem. NATO'nun askeri altyapısının İsveç ve Finlandiya'ya genişlemesine tepki vereceğiz. NATO'nun küresel etkilerini arttırma planlarına karşı dikkatli olmalıyız.'' dedi. 


Herhangi bir sınır anlaşmazlığının bulunmadığına dikkat çekti 

Peskov, başkent Moskova'da gazetecilere yapmış olduğu açıklamada, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılmak için başvurma kararı almalarını değerlendirdi. Söz konusu Rusya'nın Finlandiya ve İsveç'le herhangi bir sınır anlaşmazlığının bulunmadığına dair dikkat çeken Peskov, ''Öte yandan, Ukrayna NATO'ya katılsaydı Rusya NATO üyesi bir devletle sınır anlaşmazlığı yaşayacaktı ve bu da tüm bölgede ciddi güvenlik tehlikeleri yaratırdı.'' diye söyledi. İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılmasının olası bir sonucunun derinlemesine incelenmesi gerektiğini anlatan Peskov, ''Finlandiya ve İsveç'n NATO'ya katılımının kıtamızdaki (Avrupa) güvenlik mimarisini güçlendireceğine veya iyileştireceğine ikna olmadık.'' diye ifade etti. Peskov, bahsi geçen süreçten dolayı endişe duyduklarının altını çizerek, ''Bu bizi endişelendiren bir konu. Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılmasının, mutlak suretle sağlanması gereken güvenliğimiz açısından ne tür sonuçları olacağını çok yakından izleyeceğiz.'' dedi. Finlandiya, Rusya ile 1.300 kilometrelik bir sınırı paylaşmaktadır. Bu zamana kadar doğu komşusunun tepkisini almamak adına NATO'nun dışında kalmıştır.


Hüsna Gizem Güven
husnagguven@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal