Türkiye şartlarını açıkladı! İsveç ve Finlandiya şerhini kaldıracak olan iki şart

NATO'ya girme ihtimali üzerine Rusya'nın ''askeri misilleme yaparız'' diye söylediği Finlandiya'nın bizzat devlet başkanı ağzından dün ''başvuruya hazırlanıyoruz'' ilanı üzerine uluslararası arenada gerginlik tavan yaptı. İşte haberin detayları...

16.05.2022-08:52 - (Son Güncelleme: 16.05.2022-09:48) Türkiye şartlarını açıkladı! İsveç ve Finlandiya şerhini kaldıracak olan iki şart

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NATO, Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısı'na katılmak için gittiği Almanya'nın başkenti Berlin'deki temaslarını tamamlamıştır. Toplantı sonrası açıklamalar yapan Çavuşoğlu, Türkiye'nin NATO'nun açık kapı politikasını eskiden bu yana desteklediğini vurgulayan ve özellikle karşı karşıya kalınan tehditler karşısında müttefiklik dayanışmasının oldukça önemli olduğunun altını çizdi. Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya herhangi bir üyeliğine yönelik Türkiye'nin tutumunu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kamuoyuyla paylaştığını anımsatan Çavuşoğlu, söz konusu açıklamaların yankılarının olduğunu ifade etti. Çavuşoğlu, ''Biz de bunun gerekçelerini gayet net bir şekilde bu toplantıda söyledik. Özellikle bu iki ülkenin PKK/YPG terör örgütleri ve mensuplarıyla yaptığı görüşmeler ve özellikle de İsveç'in yaptığı silah yardımı dahil tüm rahatsız olduğumuz konuları, neden karşı olduğumuzu gayet açık şekilde sergiledik. Bu ülkelerden ve NATO üyesi olan ve yine halihazırda bu terör örgütleriyle görüşen ve destek veren ve Türkiye üzerinde özellikle ihracat, savunma sanayi ürünleri konusunda ihracat kısıtlaması yapan ülkelerin de bu tutumlarından vazgeçmeleri gerektiğini, bunun müttefiklik ruhuna aykırı olduğunu anlattık.'' şeklinde dile getirdi. 

En temel kriz noktası: YPG

Finlandiya ve İsveç'in, Türkiye'ye ilişkin özellikle savunma sanayi ihracat izinleri hakkında kısıtlamaları devam ettirdiğini ifade eden Çavuşoğlu, ''NATO'ya üye olacak bir ülkenin, bir NATO müttefiki ülke üzerinde kısıtlamaya gitmesi ya da izin vermemesi kabul edebilir değil'' diye söyledi. Yapılan görüşmede, Türkiye'bu konu hakkındaki rahatsızlıkları ve beklentilerini dile getirdiklerini söyleyen Mevlüt Çavuşoğlu, bu iki ülkenin, Türkiye'nin endişelerinin giderilmesi noktasında önerilerinin olduğunu anlattı. Çavuşoğlu, ''Nasıl garantiler vereceklerini önümüzdeki günlerde göreceğiz. İsveç Dışişleri Bakanının bugüne kadarki açıklamaları yapıcı değil, provoke edici. Burada kesinlikle güvenlik garantilerinin olması lazım. Terör örgütlerine desteğe son vermeleri lazım'' diye ifade etti. Çavuşoğlu, Finlandiya Dışişleri Bakanı'nın (Pekka Haavisto) açıklamalarının da gayet temkinli olduğunu dile getirdi. İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde ise, ''Türkiye ile dün akşam (önceki akşam) yapılan müzakerelerde çözüme ulaşamadık ve diplomatik müzakerelere devam etme kararı aldık" açıklamasında bulundu. Türk tarafı ile "Suriye'nin kuzeyindeki oluşumdan dolayı" anlaşamadıklarını kaydeden Linde, "Biz PKK'nın terör örgütü olduğunu kabul ediyoruz. Kuzey Suriye'deki oluşum için aynı şeyi düşünmüyoruz, birçok NATO ülkesi de düşünmüyor. ABD ve diğer NATO ülkeleri gibi biz de Kuzey Suriye'deki Kürt örgütleri ile görüştük'' diye söyledi. 


İsveç ve Finlandiya konusunda süreç işliyor 

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç ve Finlandiya'nın olası herhangi bir üyeliği ve konuya yönelik ''Türkiye önemli bir müttefikimiz. Türkiye, bazı endişelerini dile getirdi ve NATO'da her zaman olduğu gibi, endişeler mevcut olduğunda ortak bir zemin bulabileceğimizden eminim" açıklamasında bulunurken ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken de "Berlin'de Çavuşoğlu ile konuşma fırsatı buldum. İsveç ve Finlandiya konusunda süreç işliyor, fikir birliğine varacağımıza inanıyorum. İsveç, Finlandiya ve Türkiye arasında görüşmeler sürüyor'' diye söyledi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmeye hazırım 

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, NATO üyeliği için başvuru yapacaklarını duyurdu. Niinistö, ''Bu güvenliğimizi en yüksek seviyeye çıkaracak'' diye ifade etti. Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö, ülkesinin NATO üyeliği hakkında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gündeme taşıdığı sorunlar hakkında Erdoğan ile görüşmeye hazır olduğunu dile getirdi. 

Türkiye önemli bir müttefik 

NATO Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısı'na katılan NATO Genel Sekreter Yardımcısı Mircea Geoana, konu hakkında açıklama yaptı. Açık ve yapıcı bir görüşme yapıldığını söyleyen Geoana, ''Türkiye önemli bir müttefik. (Türk yetkililer) Dostlar ve müttefikler arasında ele alınan ve konuşulan endişelerini ifade ettiler'' dedi.


Hüsna Gizem Güven
husnagguven@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal