Rusya, NATO'ya üye olmak istediklerini duyuran Finlandiya ve İsveç'e göz dağı verdi: Geniş kapsamlı sonuçları olur!

NATO'ya üye olmak istediklerini duyuran Finlandiya ve İsveç, ilk tepkiyi Rusya'dan görmüştü. Bu durumu tehdit olarak algıladıklarını belirten Kremlin, iki ülkenin geri adım atmaması üzerine bir kez daha gözdağı verdi. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, "Bu büyük bir hata. Geniş kapsamlı sonuçları olur. İsveç ve Finlandiya'nın güvenliğinin bu kararın sonucunda güçlendirilemeyeceği bize göre çok açık. Askeri gerilimin genel seviyesi artacak." dedi.

16.05.2022-14:02 - (Son Güncelleme: 16.05.2022-15:25) Rusya, NATO'ya üye olmak istediklerini duyuran Finlandiya ve İsveç'e göz dağı verdi: Geniş kapsamlı sonuçları olur!

Geçtiğimiz hafta Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya başvuruda bulunacaklarını açıklamalarının ardından tüm dünyanın gözü bu bölgeye çevrilmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan da konuyla ilgili "İskandinav ülkeleri terör örgütü misafirhaneleri gibi. Olumlu bakmamız mümkün değil." demişti.

NATO'ya girmeleri kesinlikle Rusya için tehdittir

Rusya, sınırlarında bulunan ülkelerin NATO'ya katılmasını istemiyor. NATO üyeliği konusunda Finlandiya ve İsveç'i uyaran Kremlin: "Finlandiya'nın NATO'ya girmesi kesinlikle Rusya'ya tehdittir. NATO'nun genişlemesi Dünya'yı ya da Avrupa'yı daha istikrarlı yapmayacak." açıklamasını yapmıştı.

Geniş kapsamlı sonuçları olacak

Finlandiya ve İsveç'in, NATO başvurusu için süreci hızlandırmaları Rusya lideri Putin'i kızdırdı. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Finlandiya ve İsveç'e olası katılımını büyük bir hata olarak nitelendirdi ve geniş kapsamlı sonuçları olacağını belirtti.

Sergey Ryabkov

Askeri gerilimin seviyesi artacak

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov: "Durum, elbette koşullar ışığında kökten değişiyor. Ancak İsveç ve Finlandiya'nın güvenliğinin bu kararın sonucunda güçlendirilemeyeceği bize göre çok açık. Onlar da böyle yanılsamalarına sahip olmamalılar. Askeri gerilimin genel seviyesi artacak, bu alanda öngörülebilirlik azalacaktır. Yazık ki sağduyu, bazı hayali hükümlere karşı kurban ediliyor." sözlerinde bulundu.

Nükleer silahla tehdit ediyorlar

Rus devlet televizyonu da dün, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katıldıktan sonra topraklarında askeri üslere izin vermesi halinde Moskova'nın Avrupa sınırlarına taktik nükleer silah konuşlandırabileceğini söylemişti. 

Russia 1'de sürece ilişkin konuşan bir yorumcu: "Resmi sebepleri korku. Ama NATO'da daha çok korkacaklar. İsveç ve Finlandiya'da NATO üsleri göründüğü an, Rusya'nın taktik nükleer silahları konuşlandırmak ve tehdidi etkisiz hale getirmekten başka seçeneği kalmayacak." değerlendirmelerinde bulundu.

Mehlika Karadayı
mehlikakaradayi@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal