Miçotakis, Türkiye'nin Mısır Adımının Ardından Kolları Sıvadı

Atina idaresi, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de Mısır'a anlaşmaya varmasının akabinde Kahire ile anlaşmayı muhafaza etmenini yollarını aramaya başladı.

08.03.2021-10:55 - (Son Güncelleme: 08.03.2021-10:55) Miçotakis, Türkiye'nin Mısır Adımının Ardından Kolları Sıvadı

Doğu Akdeniz'de Türkiye ve Mısır arasında deniz yetki bölgelerinin kısıtlandırılması anlaşmasının yapılma olasılığı gündemdeki yerini koruyor.

Bu hususta Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, açıklamasında şu ifadeleri kullanmıştı:

"Doğu Akdeniz'de en uzun karası ve sınırları olan iki ülke olarak ilişkilerimizin seyrine göre biz de Mısır'la deniz yetki alanlarını müzakere edebiliriz. Kendi aramızda ileride bir anlaşma imzalayabiliriz." 

YUNANİSTAN ÇALIŞMALARA BAŞLADI

Türkiye'nin Kahire ile görüşme hamlesi Yunanistan'ın eteklerini tutuştururken; Başbakan Kiryakos Miçotakis'in, Mevlüt Çavuşoğlu'nun açıklamasının akabinde Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile telefon görüşmesi yaparak, "deniz yetki alanları anlaşmasını korumaya çalıştığı" ifade edildi.

Atina idaresini telaşlandıran gelişmelerin ardından son olarak Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, bugün Kahire'ye gitmek üzere yola çıkarak Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri ile görüşecek.

Dendias ve Şükri'nin "iki ülke arasındaki enerji iş birliği ve Doğu Akdeniz'deki gelişmeleri görüşeceği" bildirildi.

Yunan medyası, Dendias'ın Mısır'dan Türkiye'nin duyurduğu kıta sahanlığı ile çakışan on sekiz numaralı parsel için verdiği ruhsatla alakalı olarak bilgi almayı istediğini yazdı.

Yunanistan'ın, ağustosta Mısır ile imza attığı deniz yetki bölgelerinin kısıtlandırılmasıyla ilgili anlaşmaya zarar geleceği kaygısıyla yeni hamleleri önlemek istediği değerlendiriliyor.

Milli Savunma Bakanı (MSB) Hulusi Akar, Mısır'ın arama çalışmalarında Türk kıta sahanlığına saygı duyması ile ilgili, "Bu çok önemli bir gelişme, bunun devam etmesini bekliyoruz. Mısır'la tarihi, kültürel ortak değerlerimiz var. Bunların aktive olmasıyla gelecek günlerde farklı gelişmeler olabilir diye değerlendiriyoruz." demişti.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Mısır ve Körfez ülkeleri ile yeni bir sayfa açılabilir." ifadelerini kullanmıştı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal