Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan Mısır'ın Türkiye'ye Jestiyle İlgili Açıklama

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Mısır'ın, Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin kıta sahanlığı sınırlarını dikkate alarak hidrokarbon arama ihalesine çıktığını duyurması ile ilgili Kahire'ye sıcak mesajlar yolladı.

03.03.2021-15:25 - (Son Güncelleme: 03.03.2021-15:25) Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan Mısır'ın Türkiye'ye Jestiyle İlgili Açıklama

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, resmi ziyaret amacı ile Ankara’da bulunan Gürcistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı David Zalkaliani'yle bir araya geldi. Görüşme sonrası Çavuşoğlu ve Zalkaliani ortak basın toplantısı düzenledi.

Mısır'ın, Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin Birleşmiş Milletler'e bildirdiği kıta sahanlığı sınırlarını dikkate alarak hidrokarbon arama ihalesine çıktığını duyurması ses getirmişti.

ANLAŞMA İMZALAYABİLİRİZ

Mısır'ın hamlesi ile ilgili soruya Çavuşoğlu, ''İlişkilerimizin seyrine göre biz de Mısır'la deniz yetki alanlarını müzakere ederek bir anlaşma imzalayabiliriz'' dedi. 

TÜRKİYE'NİN HAKLARINA SAYGI

Kahire hükümeti tarafından yayımlanan ihale haritasında, batıdaki bölgelerin Yunanistan ve Mısır arasında imzalanan MEB anlaşmasına göre belirlendiği, 28. meridyenin doğusunda yer alan bir parselin ise Türkiye'nin, Türkiye-Libya anlaşmasını imzalamasından birkaç gün önce BM'ye bildirdiği Türk kıta sahanlığının güney sınırlarında son buluyor.

MISIR TÜRKİYE'YE AÇIK KAPI BIRAKTI

Mısır'ın bu tercihi, Mısır-Türkiye ilişkilerinin daha iyi iyileştiği yönünde bir unsur olarak değerlendirilmese de, Kahire'nin gelecekteki görüşmeler için kapıları açık tutmaya yönelik bilinçli bir tercihi olarak yorumlandı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal