Meteoroloji AFAD Turuncu kodlu uyarı nedir?

Meteoroloji’nin Marmara Bölgesi’ndeki bazı iller için başlattığı turuncu alarm günün araştırılan konuları arasında yer alıyor. Peki Meteoroloji AFAD Turuncu kodlu uyarı nedir? İşte konu hakkında merak edilenler...

27.06.2022-12:44 - (Son Güncelleme: 27.06.2022-12:44) Meteoroloji AFAD Turuncu kodlu uyarı nedir?

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün yeni sistemi MeteoUYARI sistemi kapsamında Marmara Bölgesi’nde yer alan bazı iller için turuncu alarm verildi. Alarm seviyelerinin hasar ve kayıpların olası seviyesini gösterdiği göz önüne alındığında turuncu kodlu uyarı veya turuncu alarm sisteminin ne anlama geldiği özellikle Marmara Bölgesi’nde yaşayan vatandaşlar tarafından internet üzerinden araştırma konusu oldu. Peki Meteoroloji AFAD Turuncu kodlu uyarı nedir?

Meteoroloji AFAD Turuncu kodlu uyarı nedir?

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün yakın zaman öncesinde hayata geçirdiği MeteoUyarı sistemi sayesinde meteoroloji uzmanlarının hava durumu hakkındaki uyarıları daha net anlaşılabilecek. Bu kapsamnda bölgeler için verilen kodların renkleri ise kırmızı, turuncu, sarı ve yeşil olarak belirlendi.

27 Haziran hava durumu

Kırmızı alarm

Sadece çok riskli hava durumlarının oluşması durumunda Meteoroloji tarafından kırmızı alarm verilmektedir. Kırmızı alarm verilen bölgelerdeki halkın yaşanacak hasar ve kayıplara karşı çok dikkatli olması gerekmektedir. Çünkü kırmızı seviyedeki bölgelerde hasar ve kayıp oluşma olasılığı yüksektir.

Turuncu alarm

Hava durumunun tehlikeli seviyede olması durumunda Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından bu tür hava koşullarının oluşacağı tahmin edilen bölgelere turuncu alarm verilir. Söz konusu bölgelerde hasar ve kayıpların olma ihtimali vardır. Bu nedenle dikkatli olunmalı ve tedibir alınmaldır.

Sarı alarm

Tehlikeli olma potansiyeline sahip hava şartlarının oluşması durumunda sarı alarm verilir. Sarı alarm kapsamındaki hava durumları oluşacağı tahmin edilebilen hava durumlarıdır.

Yeşil alarm

Yeşil alarm verilen bölgelerde hava durumunun tam olarak ne olduğu tahmin edilememektedir.

27 Haziran turuncu alarm verilen yerler hangileri?

Meteoroloji Genel Müdürlüğü 27 Haziran 2022 Pazartesi günü için Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli illerine turuncu kod uyarısı yaptı. Buna göre bu iller ve çevrelerinde gece yarısında artacak şekilde gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal