Metali Buharlaştıracak Kadar Sıcak Bir Öte Gezegen Keşfedildi

Dünyadan tam olarak 456 ışık yılı uzaklıkta bulunan ve atmosferi demiri buharlaştıracak sıcaklıkta bir öte gezegen keşfedildi.

25.04.2020-16:03 - (Son Güncelleme: 25.04.2020-16:02) Metali Buharlaştıracak Kadar Sıcak Bir Öte Gezegen Keşfedildi

Gelişme New Atlas Dergisi’nde yer aldı. Habere göre Danimarka Teknik Üniversitesi, Bern Üniversitesi, Cenevre Gözlemevi ve Yale Üniversitesinden oluşan uluslararası araştırmacılar grubu, dünyadan 456 ışık yılı uzaklıkta olan ve atmosfer sıcaklığı demiri buharlaştıran bir öte gezegen keşfetti.

Araştırma ABD’nin Arizona kentinde 4,3 metre uzunluğuna sahip Lowell Keşif Teleskopu’nda bulunan Aşırı Kesin Spektometre ile yapıldı. Yapılan keşifte atmosfer sıcaklığı 3 bin 140 dereceyi bulan Mascara -2 b adlı öte gezegenin atmosferinde gaz şeklinde demir, magnezyum ve kromium bulunduğu belirlendi.

Büyüklük olarak Güneş Sistemi’nde bulunan Jüpiter’in iki katı büyüklüğündeki Mascara -2 b gaz devi bu nedenle “Hot Jüpiter” olarak da adlandırılıyor. Mascara-2 b’nin keşfinin öte gezegenlerin yapısını öğrenmeye yardımcı olması ve onların atmosferik döngülerinin modellerini açığa çıkarması bekleniyor.

Keşfe ilişkin bulgular Astronomy and Astrophysics dergisinde yayımlanacak.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal