Mercek bulutu nedir, ne anlama gelir? Mercek bulutu neyin habercisi, nasıl oluşur?

Nadir rastlanan doğa olaylarından birisi olan mercek bulutu atmosferdeki su buharının yüksek basınç altında sıcak hava ile karşılaştığında oluşan bir bulut türüdür. Peki Mercek bulutu oluşması ne anlama gelir? Mercek bulutu neyin habercisi, nasıl oluşur? İşte konu hakkında merak edilenler…

26.12.2023-17:35 - (Son Güncelleme: 26.12.2023-17:35) Mercek bulutu nedir, ne anlama gelir? Mercek bulutu neyin habercisi, nasıl oluşur?

Mercek bulutu günün araştırılan konuları arasında yer alıyor. Genellikle troposferde, rüzgar yönüne paralel hizada oluşan ve aldıkları şekil itibariyle de büyük ilgi gören mercek bulutları, adlarını merceğe veya tabağa benzeyen görüntülerinden almışlardır. Peki Mercek bulutu Nedir, ne anlama gelir? Mercek bulutu neyin habercisi, Nasıl oluşur? 

Mercek bulut nasıl oluşur?

Dünya yüzeyi boyunca hareket eden hava, dağ, tepe, bina gibi doğal veya yapay birçok engellerle karşı karşıya kalır. 

Mercek Bulutu

Söz konusu engellere taklan hava, yükselerek dalgalara benzer bir yol izler. Mercek bulutları denilen oluşumlar ise dalga şeklindeki hava akımının sıcaklığının en düşük olduğu tepe kısımlarda meydana gelir.

Latince adı Altocumulus lenticularis olan mercek bulutu, 2.000 metre ile 5.000 metre arasındaki irtifada oluşur. Bulutu oluşturan hava hızlı hareket etse de mercek bulutları uzun süre aynı konumda kalıyormuş gibi görünebilir.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal