Meclisten karar çıktı: Can Atalay'ın milletvekilliği düştü

Gezi Parkı olayı ile hükümlü olan TİP'ten Can Atalay'ın milletvekilliği düştü. İşte detaylar...

30.01.2024-18:09 - (Son Güncelleme: 30.01.2024-20:17)

Gezi davası yargılamasında 18 yıl hapis cezası alan ve Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunan Türkiye İşçi Partisi (TİP) milletvekili olan Avukat Şerafettin Can Atalay hakkındaki Yargıtay kararı gereğince ve TBMM Genel Kurulu'nda okunmasıyla Atalay'ın milletvekilliği düşürüldüğü açıklandı. 

Karar açıklandı, meclis karıştı

TBMM Genel Kurulu'nun sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "Yargıtay 3. Ceza Dairesinin Hatay Milletvekili Şerafettin Can Atalay'ın kesin hüküm giydiğine dair yazısı bilgiye sunuldu. Okunan yazı neticesinde Şerafettin Can Atalay'ın milletvekilliği Anayasa’nın 84’üncü maddesinin ikinci fıkrası uyarınca düştü" ifadelerine yer verildi. Öte yandan verilen kararın ardından Can Atalay'ın vekilliği düşürülmesi sırasında CHP, DEM ve TİP milletvekilleri kürsüye yürüdü. Karar metin kağıdı çekildi ve kitapçık atıldı.

Can Atalay Kimdir?

1976'da İstanbul'da doğan Can Atalay, bankacı bir anne ile muhasebeci bir babanın tek çocuğu olarak dünyaya geldi. Türkiye İşçi Partisi (TİP) Amasya İl Başkanıyken 1971'de öldürülen Şerafettin Atalay'ın yeğeni olan Atalay, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde yükseköğrenim görmesinin ardından  2013’te olan Taksim Dayanışması’nın avukatlığını yürüttü. Gezi Davası'nda sanık olarak davaya dahil edilip gözaltına alındı; yargılandığı iki davadan beraat etti. "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlamasıyla yargılandığı davanın 25 Nisan 2022'de Silivri, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmasında 18 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Yargıtay tarafından cezası 28 Eylül 2023 tarihinde onandı. 2023 Türkiye genel seçimlerine Türkiye İşçi Partisi'nden (TİP) Hatay milletvekili adayı olarak katıldı ve seçildi.


Abdullah Şaşkın
abdullahsaskin@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal